Leve de man van de SRV!

Tegenwoordig kan je Albert aan huis laten komen, maar vroeger was er de man van de SRV. Samen Rationeel Verkopen.

In de Zaanstreek vulden de rijdende supermarkten zich bij het zuivelcentrum aan de Vaartdijk in Krommenie.

Snoep en trainingspakken
De SRV-man op het Kalf was aardig. Er waren glazen flessen melk, hij droeg een potlood achter zijn oor, maar het belangrijkste was dat hij ons snoep gaf en zelfs een trainingspak: donkerblauw met drie oranje sterren op de borst. (Al zegt moeders dat ze die snoep gewoon kocht en dat ze het trainingspak bij elkaar moest sparen en daarbij nog wat betaalde).

Weg 
Hoeveel er van de mannen (want het waren geen vrouwen?) in de Zaanstreek reden en waar en hoelang ze het volhielden weten wij niet. In 1995 werd de SRV-formule opgeheven en twee jaar laten, vandaag 18 jaar geleden op 25 oktober 1997, stopte Peter Breeuwer (foto uit het Gemeentearchief van ZNSTD) met zijn supermarkt op wielen.

Hier en daar schijnen ze nog te rijden, en stiekem willen wij ze weer terug. De commercial is ook via Youtube te bekijken. 

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Maria

  Herkenbaar! Mijn zusjes en ik hadden ook zo’n trainingspak en op school zag ik daar meer kinderen mee. Zo synthetisch als het maar kan, maar super hip (denk rond 1978).

 • Hans Kuyper

  Of deze:

  Boodschappen halen,
  ’t Is soms geen pretje
  Je waait van de weg weg
  Je valt met je netje
  Boodschappen halen
  Soms wat onhandig
  Wees toch verstandig
  En blijf bij de tijd
  De SRV-man, de SRV-man
  De SRV-man die brengt alles bij u thuis
  Doordeweekse boodschappen
  Dagelijks aan huis
  Doordeweekse boodschappen
  Dagelijks aan huis
  Leve de man van de SRV
  Van je hiep hiep hiep hoezee

  De SRV-man in het dorp van mijn ouders (Akersloot) heette Nico Neuvel maar omdat hij zijn komst altijd aankondigde met een wat nasaal claxongeluid noemde mijn vader hem steevast Piet Fliep.
  Ik weet ook niet waarom ik dit met u allen deel, waarschijnlijk omdat het zo’n mooie herfstdag is en de wintertijd is ingegaan.

  • De Orkaan

   Delen is mooi, meneer Kuyper.
   Dat ‘waait van de weg’ is volgens ons gebeurd met een SRV-man (of een melkkar?) op de weg naar ’t Kalf. De man kwam onder zijn kar terecht en overleefde het niet.

   • Hans Kuyper

    Als dat verhaal klopt is het wel wrang dat de SRV zoiets in een reclameliedje verwerkt heeft… Maar in die tijd zonder internet wisten ze er waarschijnlijk niet van.

   • Ton Maas

    Volgens mij was dat het karretje, toen nog op 3 wielen van Bakkerij De Zeeuw, op het bruggetje van De Zevenster?

    De SRV man die bij ons kwam was die van Noom?

 • Piet Bakker

  Ik woonde tussen 1980 en 1985 in de nieuwbouwwijk bij ’t Kalf. Daar kwam wekelijks de SRV-man langs. In Zaandam reden ook nog de karretjes van bakkerij De Zeeuw rond. De bakker en de melkboer aan huis.

  • Patrick

   Naast de SRV-man en Cor van bakkerij De Zeeuw kwamen ook Jan en Henk van der Wardt (van het Haaldersbroek) langs met groenten en fruit en reed er een man met een bakbrommer door de wijk met bloemen.

   Tegenwoordig rijdt melkboer Luc Jongejans nog door Zaandam.

 • René

  In Wijdewormer komt er nog één eens per week.

 • Frits Krom

  Was het Cocktail Trio, die dat liedje zong.

 • Verscentrum Nederland zet sinds twee jaar weer rijdende winkels op de weg onder de naam uw-kruidenier.nl
  Door het veranderende zorglandschap in Nederland en het gegeven dat mensen langer in hun eigen huis moeten blijven wonen, ontstaat opnieuw de behoefte aan deze vorm van dienstverlening. Tevens verkopen de uw-kruidenier ondernemers koelverse maaltijden die u via een menu cyclus kunt bestellen. Zelf ook interesse om met een Rijdende Winkel te starten, neem contact op met J.Heeren van Verscentrum nederland. Tel. 06 – 226 112 81

 • Willem

  In Peldersveld kwam ook de SRV vanaf 1968. Hoe de goede man heette weet ik niet meer. Ik vond het altijd prachtig wanneer hij aanbelde. Wij woonden in de Brandaris. De SRV-man belde beneden aan in de hal op het enorme bord dat daar hing. Ieder belknopje drukte hij slagvaardig in en kort daarop hoorde je door de luidsprekers: “Wie is daar?” En dan riep hij: “De SRV-man”.

  Niet veel later werd er volop gebruik gemaakt van de liften (even en oneven). Vooral huisvrouwen stapten de SRV-wagen in met hun tas of mand. De dames leverden hun lege flessen in en zij kochten daarna melk, karnemelk, pap en vergeten boodschappen zoals koffie en thee.

  Later woonden wij op het Kalf vanaf 1977. De SRV-man kan ik mij daar niet goed herinneren, maar wel bakkerij De Zeeuw. Wij hadden dus altijd brood van die bakker. En ik vond het mooie karretjes waarmee de mannen van De Zeeuw kwamen, die dingen waren compact zodat ook op smalle paadjes gereden werd.

  In Amsterdam kwamen ook de groenteboer en de poelier aan de deur. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of dat in de Zaanstreek ook zo was. Al met al een bijzondere manier van verkoop of beter gezegd venten. Zoals het vandaag de dag gaat is toch vele malen minder intensief dan destijds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *