Liander levert niet: Stinkend, ronkend aggregaat kruipt onder de huid (filmpje)

“Sinds de start van de bouw van ICBS Zaanplein aan Roggeplein in Zaandam staat een aggregaat dag en nacht stroom op te wekken midden op het schoolplein. Je ruikt de uitlaatgassen en hoort het gebrom van het aggregaat vanuit de slaapkamer. (Tenzij je met de ramen dicht slaapt). De spelende kinderen klimmen en spelen tussen deze aggregaten midden op het schoolplein.

Liander is de netbeheerder die onze provincie gekozen heeft. We kunnen in onze streek niet om ze heen als we elektriciteit willen gebruiken. Maar Liander heeft dan ook de plicht om iedereen die gebruik wil maken van het net binnen ‘een redelijke termijn’ te bedienen. 

Alleen… de mailbox van De Orkaan wordt steeds vaker gevonden door mensen die vinden dat Liander voorbij de grenzen van de ‘redelijke termijn’ gaat.

Overlast

Het aggregaat bij ICBS het Zaanplein staat er inmiddels bijna twee jaar. En dat lijkt ons ruim de redelijkheid voorbij. 

Liander vindt het niet zo gek dat ze niet leveren. Het aantal aanvragen is gestegen en technisch geschoold personeel is moeilijk te vinden. 

Agora, waar ICBS Zaanplein onder valt, zit ook met het stinkende ronkende aggregaat in de maag, aldus Rien Spies: 

“Huisvesting is er al maanden mee bezig, maar ze komen vooralsnog niet vooruit. De klachten van de omwonenden begrijpen we maar al te goed. Dit geeft overlast voor de buurt en de school en het kost ook nog klauwen vol geld. Wij staan deze zomer paraat om de ICT opnieuw in te richten als we overgaan van aggregaat naar het net. Maar we zijn daarbij echt afhankelijk van Liander.”

Het wrange is dat zowel Agora als Liander met hetzelfde probleem te kampen hebben: waar zijn de goed opgeleide mensen die bereid zijn met hun poten in de modder te staan?

Wij maakten een filmpje (met geluid, maar zonder stank, die moet je er zelf bij denken) van een minuutje.

Wat stinkt er zo? Dat is de dieselolie (UN 1202) waarop het aggregaat loopt. De afbeelding met de boom en vis duidt erop dat het een milieugevaarlijk product is. De afbeelding links (vlam met 3) duidt op ‘vloeistoffen met een vlampunt tussen 23 °C en 60 °C’.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Mark van wanten

  Zou het niet een idee zijn de mensen beter te betalen,
  Niemand wil toch in de techniek werken …
  Gemiddelde huurprijs is tegenwoordig al gauw 1000 euro en als je in de techniek maar 2000 verdient…..

 • Henk hartog

  Vreemd verhaal.. Ik wij begrijpen dat DE Netwerkbeheerders LIANDER en ENEXIS het erg druk hebben de laatste jaren met al die nw bouw woonwijken en al die bedrijventereinen te laten draaien.. OOK DE MENS WILT MEER EN MEER.. Salaris mag wel wat omhoog, is zeer gevaarlijk werk, je bent op slag dood als er iets mis gaat.

 • Tim Steenbergen

  Hoe kan het dat dit ding op een schoolplein staat? Zo hoog is dat hek helemaal niet. Weten de ouders dat hun kinderen rond (en mogelijk op) dat ding spelen? Dat kan niet gezond zijn voor die kinderen.

  Ik snap ook niet dat zoiets wordt afgeleverd als ‘afgerond’ terwijl het nog niet eens op de stroom staat. Als ik een huis koop dan, dan ga ik dat toch ook niet stoken met een benzinetank in de tuin. BELACHELIJK

  • R. Schipper

   Liander had goede mensen in dienst maar als je maar blijft reorganiseren en vaste medewerkers vervangd voor zzpers die geen binding met het bedrijf hebben krijg je dit soort praktijken.

   • Patrick Visser

    Heb je gelijk in! Liander is op dit moment alleen maar bezig met geld besparen! Het is toch ongekend dat dit kan gebeuren! En elk jaar maakt het moederbedrijf Alliander honderden miljoenen winst! Maar ze verliezen helemaal hun plicht (het leveren van energie) uit het oog!!

 • C.J Bier

  Boven de 20Kw opgesteld vermogen is er regelgeving met drie-maands interval inspectie op geproduceerd geluid roetmeting. // uitstoot fijnstof. Bij voorkeur moet de dieselmotor generatie V zijn met o.a. Adblue als brandstofmotor . Is een andere brandstof als de diesel 1202. Zijn er blusmiddelen en noodstoppen voorhanden?
  Zomaar een paar ….

 • C.J Bier

  Iedereen die een aggregaat op locatie heeft staan, moet voldoen aan milieuregels. Het gaat dan met name om de uitstoot van stoffen. Dit is vastgelegd in het Activiteitenbesluit stookinstallaties.

  Het Activiteitenbesluit stookinstallaties is onderdeel van het brede Activiteitenbesluit milieubeheer (paragraaf 3.2.1.). Daarin zijn alle milieuregels vastgelegd voor alle inrichtingen in Nederland die een activiteit uitoefenen die potentieel invloed heeft op de omgeving. Volgens het Activiteitenbesluit is een stookinstallatie: een technische eenheid waarin brandstoffen worden geoxideerd teneinde de aldus opgewekte warmte te gebruiken. In het geval van een aggregaat dus de verbranding van diesel, biodiesel of GTL om stroom op te wekken.

  Soorten stookinstallaties
  Er zijn drie soorten stookinstallaties:

  Standaard stookinstallaties. Hieronder vallen noodstroomaggregaten

 • Jan Smit

  Gelderland en nog een aantal andere gemeente hebben Liander al geld geleent om hun netwerk te verdubbelen mogelijk zal Zaanstad dit ook gaan doen binnenkort

 • Peter van Haasen

  Op de Havenstraat in Zaandam heeft Liander wel capaciteit om een transformatorhuis te plaatsen in een speeltuin voor de walaansluiting voor de twee opvangboten voor Oekraïners. Terwijl het contract met deze schepen in november van dit jaar afloopt.
  Deze schepen hebben al de tijd dat ze daar liggen zelf stroom opgewekt via hun eigen generators. Ondanks dat daar vooraf anders over gedacht werd, is er geen enkele klacht m.b.t. overlast gemeld.
  Vraag mij wel eens af hoe de prioriteiten liggen. Het lijkt mij dat je eerst structureel en daarna pas tijdelijke oplossingen gaat gaat uitvoeren.

 • Jaap Meeuwsen

  Ach ja, eerst willen ze zo snel mogelijk ieder huis gasloos maken en aan de zonnepanelen, iedereen in een elektrisch autootje duwen en er dan pas later achterkomen dat het netwerk dat niet aankan ondanks waarschuwingen van de netbeheerders. Met als gevolg dat diverse nieuwe bedrijventerreinen niet aangesloten kunnen worden.
  Logisch denken is nooit de sterkste kant geweest van diverse overheden….een kind kan dat bedenken toch ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *