Dat kerken rondom Kerst iets organiseren in de wijk, dat zijn ze in ’t Kalf inmiddels wel gewend. Drie jaar op rij was er de Kerstlichtjestocht door de wijk. Een week lang kon je op verschillende plekken in het Kalf kistjes met kersttaferelen bekijken. Dit jaar pakken de kerken het anders aan. En groter!

Op zaterdag 23 december is er van 17.00 tot 21.00 uur een Lichtjestocht door het Jagersveld. De evenementenvergunning is binnen, tijd voor de laatste puntjes op de i.  

Greta Huybens, betrokken bij de Zaankerk, is initiator, coördinator én eindverantwoordelijke van de Lichtjestocht. We spreken haar vlak voor een overleg. “Deze tocht door het Jagersveld was een paar jaar geleden het oorspronkelijke plan dat er lag. Toen corona toesloeg besloten we een meer ingetogen tocht door de wijk te organiseren. Dit jaar pakken we het groot aan. Tijdens een wandeling van zo’n 2 kilometer, die ongeveer een uur zal duren, komen allerlei fragmenten van het kerstverhaal voorbij. We zijn al vanaf mei bezig met de organisatie en hebben inmiddels naast subsidie ook de benodigde evenementenvergunning geregeld. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan. We zijn er al sinds mei mee bezig, hebben alles goed voorbereid maar we weten natuurlijk nog niet hoe de uitwerking wordt.”

Als we vragen om een tipje van de sluier op te lichten vertelt Zita Dekker, van kerk JerehSalem, dat ze niet alles prijs gaat geven. “Het moet wel een beetje een verrassing blijven. Wat we wel kunnen delen: er is een mooi verlicht pad, waar je verschillende acteurs tegenkomt. Het wordt sfeervol. Er is muziek. En er moet een puzzel opgelost worden!”.

Kitty Prins, namens PGZ Zaandam, noemt het een “uniek evenement”. Ze zegt: “Alle kerken werken samen, vanuit verschillende stromingen, met respect voor elkaar. Dat is toch prachtig, zo’n samenwerking!”. Een samenwerking die maakte dat de benodigde conservenpotjes om het pad te verlichten snel verzameld waren. Hanneke Veurink van de Menorah kerk lacht en zegt: ”450 conservenpotjes: heel kerkelijk Zaanstad zat de afgelopen tijd aan de appelmoes!”.

Over het doel van de tocht is Greta Huybens stellig: ”Het gaat om saamhorigheid en verbinding. We gaan het kerstverhaal uitdragen en er is ruimte voor mooie gesprekken over de Bijbel en Jezus voor wie dat wil. Het is voor iedereen toegankelijk, voor jong tot oud, mobiel of immobiel. Het pad is goed toegankelijk.”

Voorgaande jaren zat het weer de Lichtjestocht niet echt mee. Annemarij Koekkoek, aanwezig namens PGZ Zaandam: “Dat kan je wel zeggen. Het was donker, koud en soms zelfs een barre onderneming door ijzel, regen en wind. We hopen dat de weergoden ons dit jaar gunstiger gezind zijn. Het gaat sowieso door, veel is overdekt. Alleen code oranje is cancel!”.

Het is tijd om te vergaderen. Voor het overleg vouwen de vrijwilligers van de acht deelnemende kerken aan de Lichtjestocht de handen voor het gebed. Vervolgens worden in buurtcentrum De Bovenkruier in ’t Kalf, thuis van de Zaankerk, de laatste punten besproken. Zaterdag de 23e beginnen ze al vroeg met de voorbereidingen. Het belooft een lange dag voor de organisatie te worden. Ze geloven niet alleen dat het sfeervol en gezellig gaat worden, ze weten het zeker!

De organisatie vergadert rondom plattegrond Jagersveld

Voor wie na het lezen van deze bijdrage nog twijfelt om de Lichtjestocht te bezoeken: dankzij een crowdfundingsactie en donaties van diverse Zaanse ondernemers kun je je laven aan gratis poffertjes en chocolademelk!

Benieuwd naar de deelnemende kerken? We zijn goed in lijstjes:

  1. Zaankerk
  2. PGZ Zaandam
  3. Parochie van Maria Magdalena
  4. Menorah
  5. Kerk van de Nazarener
  6. Stichting JerehSalem
  7. VEG Zaandam/Paaskerk
  8. Ichthusgemeente

Meer weten? Volg Lichtjestocht op Facebook en Instagram.

Door Neeltje Waagmeester