Afgelopen vrijdag – 5 juli- schreven we nog in ‘Zomaar een Zaans minuutje’ dat wij muskuseenden lief en vriendelijk, nuttig, aandoenlijk en sympathiek vinden. Maar niet iedereen is het daarmee eens, vooral de huurders van de volkstuinen in Assendelft-Noord niet. We zijn met eigenste ogen gaan aanschouwen waarom zij de eenden vervelend vinden.

We ontvingen een mail van Linda waarin ze het volgende schreef:

‘Bij ons in de wijk Langeheit loopt een groot overschot aan muskuseenden. Ze zitten overal… in de straten, in je voortuin (laten veel hoopjes poep achter), maar dat is niet het ergste. Ze vertonen zich nu ook op ons volkstuinencomplex achter de school de Bijenkorf. Daar hebben ze de schooltuintjes leeggegeten én ook onze moestuintjes worden leeggegeten. De gemeente gebeld maar zij doen niets.’

We werden hartelijk ontvangen door Linda en Peter die ons alles konden vertellen over de tuintjes en de muskuseenden. In de verschillende school- en privétuintjes, verspreid over ca. 0,7 hectare, kom je van alles tegen zoals verschillende soorten bonen, koolsoorten, sla en aardbeien. Zo op het eerste gezicht ziet het er allemaal prima uit. Maar, als je dichterbij gaat kijken en er uitgelegd wordt wat de eenden ermee doen, dan zie je dat het niet zo best is.

De muskuseenden eten alles op wat ze lekker vinden en waar ze bij kunnen. Linda vertelde dat ze ’s avonds sperziebonen gezaaid had, maar de volgende ochtend was alles alweer weg. De eenden komen overdag niet in de tuinen maar pas in de avond of ’s ochtends heel vroeg. Niemand is er dus bij om ze – vriendelijk of dwingend – weg te sturen. Het enige wat nu zou kunnen helpen is netten spannen over alles wat geplant is. Maar zelfs dan is het nog de vraag of het veilig is.

Een gat in het net bij het potje gemaakt door een muskuseend

Inmiddels zitten er ongeveer 5 koppels eenden die ook nog kleintjes hebben. Het ziet ernaar uit dat de eenden in de buurt gevoerd worden, waardoor ze er ook blijven. En dat is ontmoedigend voor een aantal van de huurders, die er al over nadenken om helemaal te stoppen. Terwijl een persoon ongeveer een jaar zou kunnen eten van wat er in de tuin groeit. Linda vertelde dat ze net haar laatste portie tomatensoep heeft gegeten van de oogst van vorig jaar.

Ook voor de school is het heel erg jammer dat de tuinen zo aangetast worden. Niet zozeer omdat er dan geen oogst verkocht kan worden in het winkeltje van de school, maar vooral omdat ze het ecosysteem goed uit willen leggen aan de kinderen. Om ze de interacties te laten zien tussen dieren, planten, schimmels en micro-organismen en de omgeving waarin ze leven. En om ze simpelweg het omhulsel van de bonen te laten voelen. Hoe zacht die van binnen is, maar ruw van buiten.

Bonenplant kaalgevreten door muskuseend
Gezonde bonenplant

De gemeente zegt dus dat ze niets gaan doen aan de overlast van de muskuseenden, maar wat is er dan wel mogelijk om ze weg te krijgen?

Als je op website waarnemingen.nl het aantal waargenomen muskuseenden in Assendelft opzoekt dan is er blijkbaar niets aan de hand. Wellicht helpt het om aan te tonen dat er veel meer eenden zijn dan bekend door de waarnemingen op de website te melden.

Netten over de planten om de eenden weg te houden

Door: Dorine Kat. Bronnen: Linda en Peter (huurders van een volkstuin bij de Volkstuinvereniging Assendelft-Noord), website Waarnemingen.nl. Foto’s: Dorine Kat