De Kaaijkster brandt, dat betekent ook de start van de terugblikken en het maken van lijstjes voor de redactie. 

Orkaankracht Bas Sommeijer dook in de wereld van kinderactiviteiten tijdens de kerstvakantie. Wil je in de kerstvakantie wat leuks gaan doen met de kinderen? Dan hebben wij hier tien inspiratie tips voor leuke, gezellige activiteiten in de Zaansteek.

  1. Op Tweede Kerstdag kun je met het hele gezin uitwaaien en uitbuiken tijdens een excursievaartocht in het Wormer- en Jisperveld. Lekker een frisse neus halen en genieten van al het moois in de natuur. Vanaf de Poelboerderij start de vaartocht om 13.30 uur met gids.
  2. Is het koud buiten en staat bij jou binnen de verwarming niet hoog genoeg? In zwembad Zaangolf is het lekker warm (watertemperatuur 28-30 graden Celsius). Op tweede kerstdag is er van 12:00 tot 16:00 vrijzwemmen voor het hele gezin. Spreekt discozwemmen je meer aan? Dan ben je vrijdag 22 december welkom!
  3. Sportbedrijf Zaanstad organiseert de Zaanse Winter Experience voor kinderen van 6 t/m 17 jaar. Kinderen van 2 t/m 5 jaar kunnen ravotten op de Zaanse Mini Experience. Kunnen de kinderen er geen genoeg van krijgen? Dan zijn er ook nog de Zaanse Jongeren Experience, Zaanse Dans Experience, Zaanse Tafeltennis Experience en de Special Experience.
  4. Liever de deur niet uit en thuis gezellig knutselen? Pak je stiften, schaar en lijm en knutsel-kleur Zaanse huisjes in elkaar. Hier vind je de Zaanse huisjes kleurplaat en knutselplaat.
  5. Paintballen, escape rooms of toch Workshop Vuurspuwen. Achter het station in Wormerveer kan je vele activiteiten ondernemen. Genoeg keuze bij Paintball Jungle.
  6. Bezoek een kinderboerderij. Er is altijd een kinderboerderij bij jou in de buurt. Op De Veldmuis in Zaandam is 3 januari een knutselmiddag. Hier maak je een eigen veldmuis of een mooie vuurtoren met een brandend lichtje. De Stadsboerderij in Zaandam is een nieuwe bewoner rijker. Quinty, een Haflinger pony, komt Jolie vergezellen. Kom haar aaien. Of bewonder de bijzondere Goudfazant op de kinderboerderij in Rooswijk. In Wormer is Kinderboerderij Het Weidje met gewijzigde openingstijden open. In Assendelft is Kinderboerderij De Bonte Belevenis tijdens de kerstvakantie helaas gesloten.
  7. Het Hemlab is een jeugdlaboratorium waar kinderen tussen 7 en 14 jaar kunnen experimenteren met chemie en natuurkunde. Altijd een kaarsenwip willen maken, of ijzer, puntenslijpers en mandarijnen laten vonken? Op 23 december zijn kinderen bij Hemlab Vuur & Licht welkom. Op 4 januari kunnen kinderen leren Emailleren en op 5/6 januari kun je je eigen tandpasta maken.
  8. Waan je Piet Piraat! Hou je van klimmen en klauteren en wil je dit buiten doen? De echte avonturieren gaan dan naar de avonturenspeelplaats in het Twiske.
  9. Boulderen, het indoor klimmen en klauteren. Hou je van klimmen en wil je dit indoor doen? Dan ben je bij BAZ Bouldergym aan het goede adres. Op woensdagmiddag kan je tussen 13.00 – 16.00 uur kennismaken met de sport.
  10. Liever toch een rustige(re) activiteit? Bezoek dan op 29 december de theatervoorstelling Pietje Bell (6+) of Was (2x) in het Zaantheater. Beide voorstellingen worden twee keer gegeven. Pietje Bell om 13.30 en 16.00 uur en Was om 14.00 en 16.00 uur.

Als je zelf tips hebt, deel ze hieronder of mail ze naar: info@deorkaan.nl

Door: Bas Sommeijer, redactie Orkaan, Foto: Orkaan Archief.