Yes! Het is tijd om 2023 in te ruilen voor 2024! Nu de vraag hoe je de stilte naar de storm op moet vullen. Spelletjes spelen is een klassieker die al jaren toegepast wordt. Wij helpen je op weg met een keuze uit een aantal spelletjes.

Daarbij is de sjoelbak zó vanzelfsprekend dat we deze niet in de lijst hebben opgenomen.

1. 30 Seconds

We trappen af met een echte klassieker: 30 Seconds. 30 Seconds is een razend populair gezelschapsspel dat draait om snel denken, communicatie en het raden van woorden binnen een beperkte tijdsspanne van 30 seconden. In twee (of meer) teams moet je begrippen uitleggen zonder dat begrip daadwerkelijk te gebruiken. Je kunt het spel spelen met het bord of zonder, maar het is hoe dan ook een echte uitdaging. Voor de jongeren onder ons kun je hier ook nog een drinkspel van maken: degene die de meeste woorden raadt, drinkt.

2. Ticket to Ride

Om in het thema bordspellen te blijven is nummer twee op het lijstje Ticket to Ride. Een spel met treintjes die je door heel Europa aan elkaar moet verbinden. Het probleem is alleen dat jouw medespelers dat ook moeten doen, wat ten koste kan gaan van jouw vooruitgang. Ticket to Ride is een strategisch spel en draait om het bouwen van treinroutes over een kaart van Noord-Amerika, Europa, Azië, of andere bestemmingen, afhankelijk van de editie van het spel. Je kunt punten scoren door treintjes op te leggen, waarmee je ook meteen vooruit mag gaan op het bordspel.

3. Charades

Voor een lachwekkende avond is het nooit verkeerd om Charades te proberen. Bij dit spel beeld je zinnen of woorden uit zonder iets te zeggen. Door middel van lichaamstaal, mimiek en gebaren moet je vervolgens zo goed mogelijk jouw woord uitleggen. Het valt een beetje te vergelijken met 30 Seconds, maar dan stukken moeilijker!

4. Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam draait om misleiding en goed acteerwerk. Als je echt een goede pokerface kunt houden, dan is dit spel zeker het proberen waard. Iedereen krijgt een rol toegewezen, in het geheim. Dit kan zijn weerwolf, dorpsbewoner of een speciale rol zoals de heks. In fases moeten de dorpsbewoners alle weerwolven aanwijzen, terwijl de weerwolven op hun beurt alle dorpsbewoners moeten opeten. Het lijkt een beetje op het spel Among Us, maar dan in een ander jasje.

5. Presentatie afgelopen jaar

Het is begrijpelijk dat niet iedereen zit te wachten op ingewikkelde spellen waarbij je zeshonderd keer de instructies erbij moet pakken om te kijken hoe het ook alweer zit. Een goed alternatief is om een presentatie te maken van het afgelopen jaar! Iedereen krijgt de opdracht om in PowerPoint door middel van foto’s, tekst, video en audio een zo mooi mogelijke presentatie neer te zetten die het afgelopen jaar voor hem of haar samenvat. Iedereen presenteert dan een voor een de PowerPoint. Zo kun je op een leuke manier terugblikken op ieders jaar!

6. Muziekbingo

Denk je aan oud en nieuw, dan denk je aan de Top 2000. Maak voor iedereen een bingokaart van 16 liedjes. Elk liedje moet in de Top 2000 zitten. Vervolgens geef je iedereen een unieke kaart en zet je de Top 2000 via Spotify op shuffle. Degene die het eerst bingo heeft, die wint! Voor mensen met een langere aandachtspanne kun je tussen de liedjes door gewoon kletsen of drinken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om maar naar twintig seconden van elk liedje te luisteren. Dat is aan jou!

7. Top 2000 pubquiz

We blijven nog even bij de Top 2000 hangen. Voor iedereen die elk jaar trouw naar de unieke radioshow luistert, is de Top 2000 pubquiz een absolute aanrader. Alle vragen gaan over de Top 2000 (tot en met de Top 2000 van 2023), of liedjes/artiesten die in de Top 2000 voorkomen. De vragen zijn erg divers, dus iedereen kan meespelen. Zelfs als je geen doorgewinterde muziekkenner bent, zul je zien dat je een behoorlijk aantal vragen weet te beantwoorden uit deze Top 2000 pubquiz. Het spel kost wel 25 euro, maar je moet er wat voor over hebben om zo’n gave quiz te kunnen doen.

8. Cluedo

Voor de echte speurneuzen onder ons is Cluedo een leuk spel om op te pakken. Maximaal acht mensen reizen af naar een huis waar een moord is gepleegd. Hier is het aan alle spelers om erachter te komen wie de moord heeft gepleegd, met welk moordwapen en waar de moord zich heeft afgespeeld. Het spel is ontzettend tactisch en je moet goed opletten wat er gebeurt. Hoe langer het spel duurt, hoe meer je erachter zal komen wie het in ieder geval niet hebben gedaan. Totdat je het antwoord weet, dan win je!

Door: Sascha Timmerman