Lisabelle en Cezanne blijven tot eind november 2023

Riviercruiseschepen Lisabelle en Cezanne die sinds enkele maanden aan de Havenstraat in Zaandam liggen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, blijven daar tot 30 november 2023.

Zaanstad onderzoekt nog of het mogelijk is een zeeferry aan te meren in de haven in Zaandam voor de opvang van ongeveer 1000 vluchtelingen.

In de regio Zaanstreek-Waterland moeten 2.371 opvangplekken komen. Op dit moment zijn er daarvan 998 gereed.

Samen met andere regiogemeenten zijn 312 modulaire units aangeschaft:

“Momenteel wordt in de regio gezocht naar geschikte locaties door de verschillende gemeentes. Dit wordt regionaal gecoördineerd en doen we samen met de woningcorporaties. Deze woonunits komen beschikbaar voor zowel Oekraïense vluchtelingen als voor Zaanse inwoners die met spoed woonruimte nodig hebben (o.a. statushouders, spoedzoekers, jongeren).”

In de voormalige basisschool Et Buut is ruimte voor de opvang van 45 Oekraïense vluchtelingen. Eind juni zijn de eerste bewoners ingetrokken. In een pand van kinderopvang Baloe in Wormerveer verblijven 7 Oekraïense vluchtelingen. Op de schepen in Zaandam kunnen 255 mensen worden opgevangen.

Daarnaast worden er 244 vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen.

In totaal zijn er 410 vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd in Zaanstad.

Lees hier alles wat De Orkaan schreef over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in de Zaanstreek.

De foto’s zijn van Erik Schouten.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Daar gaat het belasting geld dus aan op denk men in den haag dat wij Nederland de wereld moeten redden afzo.

  • Nee joh, Fred. Dat geld gaat vooral naar zorg, onderwijs en sociale zekerheid. De belastingcenten gaan naar rokers en andere ongezonde types. Naar mensen met fors overgewicht (kijk maar eens om je heen). De belastingcenten gaan naar scholen en naar gepensioneerden. Naar kinderen, kinderopvang, zwangerschapshulp. Naar mensen die langdurig ziek zijn. Hier, klik zelf even door: https://www.rijksfinancien.nl/visuals/2021/jaarverslag/uitgaven

   Er gaat meer geld op aan huisartsen en medicijnen dan aan het héle ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar daar hoor je die zwatels in de tweede kamer nooit over.

   • lucia bongers

    Ik denk dat je met pensioen de AOW bedoelt. Die worden via een omslagstelsel opgebracht door werkenden.er is afgelopen jaren veel aandacht geweest voor vergrijzing en de stijgende AOW leeftijd. De mensen worden ouder, ouderdom komt met gebreken, de ontwikkelingen op medisch gebied zorgen voor verlenging en betere kwaliteit van levenen daar hangt een prijskaartje aan.kom je in de categorie medische ethiek. Welke behandeling ga je vergoeden en wat is een mensenjaar waard?

 • Nico Smit

  Fred, gezien je naam, komt je familie hier ook niet vandaan, dus ..

 • Dirk Schoonderbeek

  Beste Nico Smit, van Nimwegen is een oer Hollandse naam. Het is al in de 16 eeuw bekend, het meisje Mariken van Nimwegen ( Nijmegen) wat 7 jaar met de duivel verkeerde.

 • Ton Lameijer

  Waarom denken jullie dat mensen uit b.v. Afghanistan en Somalie naar dit piepkleine landje komen? Omdat er hier zoveel ruimte is? Omdat ze hier zo goed kunnen integreren? Nee, hier woont Sint Nicolaas en het is het hele jaar 5 december.

  • Henk Visser

   Ton, bedankt voor deze opheldering. Altijd gedacht dat Sinterklaas in Spanje woont.
   Ik begrijp je frustratie over dat het lijkt of immigranten voorrang krijgen. In het geval van de Oekraïense vluchtelingen is dat zeker het geval. Maar daar klagen we niet over. En zou ook zeer ongepast zijn.

   Maar bedenk dat er veel meer landen zijn waar oorlog woedt of het leven zo slecht is geworden als gevolg van oorlog. Syrië, Jemen, Somalië, Eritrea, Libië, Irak, Soedan, Afghanistan. En in enkele van die gevallen is de oorlog hen opgedrongen door een Westerse imperialistische supermacht.
   Je reactie impliceert dat al deze vluchtelingen met opzet gebruik maken van het Nederlandse immigratiestelsel en hier voor “het hele jaar 5 december’’ komen.

   Ton, of dit stelsel nu goed of slecht is, daar hebben die mensen toch helemaal geen invloed op? Dat kun je hen toch niet allemaal aanrekenen? Ik ben zelf al een paar jaar werkzaam in de sociaal-maatschappelijke sector en heb veel met immigranten te maken. En ik kan je verzekeren dat er mensen tussen zitten die het Nederlandse paspoort meer waardig zijn dan een groeiend percentage Hollanders die de vrijheden misbruiken om hun eigen bezwaren kenbaar te maken.

   Dat zou mevrouw X uit Eritrea, werkend in een verzorgingstehuis en alom gerespecteerd nooit doen. Meneer Y uit Turkije ook niet. Hij werkt al jaren bij de Forbo. En meneer Z uit Syrië zeker niet. De uiterst vriendelijk man is apotheker. Is onze taal voldoende vaardig. Had een goed bedrijf in zijn thuisland tot de oorlog zijn levenswerk verwoestte. Werkt hij nu als apotheker in de Zaanstreek?
   Geen 5 december cadeaus voor deze man. Op geen enkele van de 365 “5 december”
   dagen van het jaar. Met zijn hoge kwalificaties komt hij nergens aan de bak.

   Het is makkelijk te generaliseren. Maar laten we méér oog hebben voor de individuele mens. Of ze nu blank, getint of bruin zijn. Het zijn allen mensen zoals wij met alle mooie en minder mooie karakters. Door overmacht weggerukt uit hun eigen vertrouwde leven. Met achterlating van familie en vrienden. Niet dringend en vechtend op een luchthaven om de vakantievlucht maar te halen. Maar om weg te komen uit hun door oorlog verscheurde en ontredderde land. Op zoek naar een bescheiden stukje welzijn. Een stukje rust. Een stukje levensvreugde. Elke week, jaar na jaar, trouw de taallessen van de Bieb Academie en andere taal instanties volgend.

   Open staan voor onze medemens maakt onszelf tot een humaner (beter) mens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *