De hoofdpersoon van de roman ‘Louise, vrouw in verzet’, is Louise Ero-Chambon die samen met haar man Henk Ero eigenaar was van De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het echtpaar actief in het Zaanse verzet.

In 1941 werd de verzetsgroep waarvan zij lid waren verraden, Louise, haar man en vier andere Zaanse leden van de Stijkelgroep werden gearresteerd. Na een verblijf in de Schevingse gevangenis ‘Het Oranjehotel’ werd Louise naar Duitsland afgevoerd. Op 31 december 1944 overleed ze in concentratiekamp Ravensbrück.

Het boek is gebaseerd op historische bronnen, zowel uit familie- als  oorlogsarchieven. Maar ook op getuigenissen van de vrouwen, die met Louise gevangen zaten in het Scheveningse Oranjehotel, Duitse tuchthuizen en vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

Lees bij de Historische Vereniging Koog Zaandijk meer over Louise Ero.

Louise Chambon werd in 1891 geboren in de Franse Ardèche en trouwde in 1913 in Parijs met Zaankanter Hendrik Ero. In 1918 namen ze de Waakzaamheid over: “een eersteklas etablissement voor feesten en diners, voor dans-, toneel-, en muziekavonden.”

De roman van Lida Sanders wordt op zaterdagmiddag 25 februari gepresenteerd in restaurant De Vijfde Smaak, in De Waakzaamheid te Koog aan de Zaan. Op zondag 26 februari, in het Zaantheater in Zaandam, is er een tweede boekpresentatie en interview met de schrijfster tijdens Mens Durf te Lezen, de literaire salon van de Zaanstreek in het Zaantheater.

Het boek is te koop bij Bruna vestigingen in Zaandam en bij boekhandel Stumpel in Krommenie.

Foto van Louise Ero uit Gemeentearchief Zaanstad.