Lunchroom ’t Saentje wordt Maestro Kitchen

Er lang hield lunchroom ’t Saentje het niet uit. In augustus 2019 begon de verbouwing maar de plannen om in september open te gaan sneuvelden. Het werd maart 2020 (corona!) en dat was geen goed moment voor een nieuwe horecazaak.

Inmiddels wordt er weer verbouwd, “volgende maand open” volgens de nieuw eigenaar die zelf bezig was met de schilderkwast. De zaak gaat ‘Maestro Kitchen’ heten en voert een Marokkaanse keuken.

De zaak aan Westzijde 23B zit tussen Ans Mode (die verhuist naar de overzijde, nr. 86) en het oude Typhoon-gebouw (dat wordt al erg lang tot Hotel You verbouwd).

Geschiedenis

Met behulp van diverse bijdragen van lezers reconstrueerden we eerder de geschiedenis van het pand. Dat doen we hieronder opnieuw, plus het laatste hoofdstuk: Maestro Kitchen.

Een korte geschiedenis van Westzijde 23B: gebouwd in 1905, en eerder de plek voor Meijer’s lederwaren en snackbar Roba. Nordin Aouariaghel stuurde dit beeld van ‘Cafetaria Westzijde’ dat hij maakte in de container die naast het pand stond tijdens de sloopwerkzaamheden.

Ruud Hartog stuurde onderstaande foto uit 2016 van het eethuisje met vis en pizza’s.

Deze foto maakten we in november 2017: Lakerda.

Ruud Hartog maakte in 2018 een foto toen het interieur al grotendeels verwijderd was.

Augustus 2019: nieuw bord met ’t Saentje, de zaak wordt geschilderd.

Maart 2020: Lunchroom ’t Saentje open!

lunchroom saentje maart 2020 orkaan

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Yvonne ten hoope

  Lunchroom ’t Saentje, jammer😓

 • Peter Blokker

  en weer gaat een Nederlandse (dialect) naam verloren ten koste van het Engels, denken ze werkelijk dat dat meer oplevert? ik vraag aan iedereen om daar niet heen te gaan totdat de naam ’t Saentje weer terug is,ik walg van al die Engelse termen alleen maar om interessant te doen

  • Peter Bos

   Nee, “lunchroom” is lekker Saens. De vraag is zelfs of “Saens” wel Zaans is. In de Boekenoogen is het in ieder geval geen lemma. Op internet is “saens” alleen maar terug te vinden in bedrijfsnamen (en dan ook nog vaak in combinatie met Engels: Saendrive, Saensun, Saen Screen, Saen Beauty, Saenbike). Ik ben het trouwens met je eens dat het Nederlands te veel verengelst maar juist in dit geval heb ik er niet zo’n moeite mee.

  • Mounia Rahmouni

   Dan ga jij toch gewoon niet. Rare opmerking zeg 🙄.

  • Sorcha Podsada

   Lunchroom ’t Saentje.. “Moroccan Kitchen” eronder .. Yes yes, very Zaans.. Maar goed, wel een beetje jammer dat je mensen oproept tot het boycotten van een startende onderneming omdat jij de naam van ervan niet Saens genoeg vindt.

 • H Aartsen

  In en na de oorlog was hier een fotograaf gevestigd. Ik kan me nog goed de etalage herinneren die net zo fraai was als de erker van de 1e etage. Heel jammer dat deze is gesloopt.

 • I van 't Ent

  In de jaren 90 was het ’t Kroontje, altijd gezellig en donderdagavond een heerlijk tomatensoepie.

 • wendy kind

  Snackbar Roba was het in de jaren 80. Altijd benieuwd geweest waar Roba voor stond.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *