Na een weekend vol percer le trou de cochon, zeekraalcanard, ratatouille absurdité, gelakte zweverik met jus de verrues, fromage des orteils, urine hibou en cacabrûlé, ben je vast toe aan een slim, makkelijk en lekker recept.

Op maandag hoef je nergens meer over na te denken: dat doen wij voor je.

Culinaire toppers uit de Zaanstreek delen hun simpele recepten, het enige dat jij hoeft te doen is het uit te voeren.

Vandaag hebben we een bijzonder (en makkelijk!) VORK-recept van Wietske Lute.

De VORK

De VORK staat voor Veelzijdig Omgevingsbewust Revolutionair Koken. Alle recepten zijn compleet plantaardig: een eigentijdse manier van eten die door milieu en voedselverdeling steeds meer aandacht krijgt. Tafelen als een vorst, maar dan wél duurzaam en eerlijk. Super veelzijdig én gezond. Maak kennis met De Vork, de groene revolutie op je bord:

Orzo met spinazie

Boodschappenlijstje

Voor twee personen (kijk eerst even wat je nog hebt staan):

120 gr orzo
groentebouillonblokje
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1 teentje knoflook
600 gr wilde spinazie, gewassen en het liefst zonder steel
20 gr rozijnen
40 gr pijnboompitten
8 grote semi-zongedroogde tomaten (op olie)
1 eetlepel (plantaardige) pesto, bijvoorbeeld van het merk bio+
zout
peper
olijfolie om te bakken

Beschrijving

Kook de orzo 7 minuten in een halve liter groentebouillon. Giet af en spoel na. Zet apart.
Hak de knoflook fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote wok, voeg kaneel, nootmuskaat en de knoflook toe en bak ca. 1 minuut op halfhoog vuur tot het begint te geuren. Voeg de spinazie en de rozijnen toe en bak gedurende ca. 10 minuten tot de spinazie behoorlijk is geslonken. Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbuin gekleurd zijn, en snij de zongegroogde tomaten in kleine stukjes.
Haal de spinazie uit de pan, druk er zo veel mogelijk vocht uit door een zeef en snij alles in fijnere stukken. Doe de orzo in de wok, voeg de spinazie, de pijnboompitten, de zongedroogde tomaten en de pesto toe. Roer alles goed om en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.

 

Variatie

Je kunt in plaats van orzo ook voor risotto kiezen. Kook de risotto in bouillon en hou daarbij de bereidingstijd (en -wijze) op de verpakking aan.

De VORK is een initiatief van Jelle Huijsman en Wietske Lute.
Heb je vragen of opmerkingen, of heb je hulp nodig? Je kunt ons bereiken op jellestephan@hotmail.com