Het blijft maar doorgaan. Ook de maand maart scoorde weer een record qua temperatuur. De gemiddelde etmaaltemperatuur op het weerstation Zaandam-Peldersveld bedroeg deze maand 9,0 graden en dat is 2,5 graden boven het langjarig gemiddelde voor deze maand. Volgens het KNMI was het de zachtste maart sinds 1901, het begin van de metingen.

Door Hessel Kraaij*

Twee jaar geleden was het ook al zeer warm voor maart met toen een gemiddelde temperatuur van 8,1 graden. Opvallend was toen wel dat het ook lenteachtig aandeed met veel zon, terwijl we dit jaar toch een vrij sombere maand hadden.

Opvallend was ook dat we deze maand geen graadje vorst kregen, terwijl we normaal gemiddeld op zo’n vier dagen het kwik onder nul daalt. Voor een eerdere vorstloze maand maart moeten we terug naar 2014. Ook warme dagen kregen we deze maand niet veel. Slecht op vijf dagen kwam het kwik boven de 15 graden uit met een maximum van 17,7 graden.

De temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004.

De hoeveelheid neerslag kwam iets boven het normale gemiddelde van 48 mm uit. In Zaandam viel er 58,2 mm. Dat was vooral te danken aan een regen- en onweersfront dat in de avond van de Eerste Paasdag met 15,2 mm neerslag over ons heen trok.

Landelijk viel er gemiddeld 39 mm, het was dus een vrij droge maand. Limburg kreeg de meeste regen met zo’n 90 mm.

De neerslag van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde neerslag sinds 2004.

Dat we ondanks het warmterecord geen voorjaarsgevoel kregen was vooral te danken aan het tekort aan zonuren. De zon scheen deze maand 126 uur tegen een normaal gemiddelde van 149 uur. 

Maart 2024 somber en record warm. Weblog van Hessel Kraaij.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken. De meetgegevens zijn van Weerstation Kraaijenest Zaandam-Peldersveld en zonuren Weerhaas Zaandam-Centrum.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven van Henk Elzenga (Knollendam)