Manneke Pis, Flipje en Zaanhagel

Een mannetje dat staat te plassen is de ambassadeur van Brussel, een fruitige dikzak, geboren uit een betoverde framboos is de mascotte van Tiel. Belachelijke ideeën die zomaar blijken te werken.

Flipje heeft een hoop merchandise die gretig aftrek vindt, hij zet inmiddels zelfs in Madurodam Tiel op de kaart. Manneke Pis heeft een eigen vriendenorde en hij is een ware toeristenmagneet.

Het voorstel dat wij van Jan Schoen van Studio Scarpa ontvingen kunnen we dus alleen maar toejuichen:

Flipje“Zoals Tiel, met een beeld van Flipje, haar jam-industrie eert, zo zou de Zaanstreek een hommage aan haar industrie kunnen brengen met een beeld van het grandioze Zaanhagel-doosje dat ontwerper Tom de Heus (1921-1985) in de jaren ’50 voor Cacao de Zaan ontwierp.”

Schoen weet ook al exact waar het Zaanse icoon moet komen.

“Een mooie plek daarvoor is in het water van de Zaan, naast de Julianabrug in Zaandijk. Een stralende verlichting in het beeld kan ervoor zorgen dat het bij donker als een lichtend voorbeeld uit het water oprijst. Dan ziet men voordat de Zaanse Schans met de molens wordt bereikt, een industrieel icoon van kort na de tweede wereldoorlog. Als bewijs dat er hier na de molens heus nog wel wat gepresteerd is.”

Zaanhagel-2

Misschien zijn er Zaankanters die nog andere ideeën hebben voor ons toekomstige knuffelsymbool. Wij horen ze graag!

Hieronder een filmpje waarin je ziet hoe ver de gekte kan gaan. De Belgen kleden het plassende mannetje 23 keer per jaar mooi aan tijdens een vaste ceremonie. Het filmpje is ook via youtube te zien.

 

 

 

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *