We hadden afgesproken bij de Poelboerrij te Wormer. Vele kinderen vermaakten zich met de aangelegde waterwerken aldaar, terwijl de kippen rondscharrelden, de schaapjes verkoeling zochten.

Gastvrouw Pauline vertelde dat er eindelijk weer wat reuring kwam, na alle Corona ellende. Maar goed daarvoor was ik daar niet.

Door David Sluis

Op uitnodiging van Marcel Boer kreeg een klein gezelschap een rondvaart in de aluminium koe-vlet. Het was goed toeven. Aanleiding was het onlangs verschenen boek “Wat maakt vogels zo interessant” van zijn hand.

Marcel is een gepassioneerd en begenadigd verteller. Al vanaf zijn twaalfde levensjaar is hij verslingerd aan het bestuderen van vogels en verzamelt hij artikelen daarover. Het destillaat van ruim 50 jaar is neergelegd in dit leerzame en leesbare boek.

Tijdens de tocht vertelt Marcel honderduit, en zijn enthousiasme kent nauwelijks grenzen. “Wist je dat…., en had ik je ook al verteld…..” Vele interessante wetenswaardigheden komen langs, en zelfs voor een doorgewinterde vogelaar zoals ik zelf zijn er vele zaken te leren.

Onderweg komen we natuurlijk de nodige vogels tegen waarop direct op wordt ingesprongen. Het broedseizoen is weliswaar voorbij en de najaarstrek is aanstaande, maar toch probeerde een kleine karekiet nog wat zangkunsten te etaleren. ‘Zal het de aanhoudende zomer zijn, in opmaat naar de alsmaar opschuivende klimaatgrenzen’, vraagt Marcel zich af?

Brandganzen

“Kijk daar, een groepje brandganzen, en zie je die duikende Nijlgansjongen?”

Terwijl wat kanoërs de slootjes onder zich door laten glijden, vertelt Marcel door, vaak doorregen met parafrasen van Griekse wijsgeren, die ook al bijzonder opmerkzaam waren als het gaat om vogelstudie.

Zo was er het verhaal over de kraai, die om bij het water te komen de vijver vol gooide met steentjes, waardoor de waterspiegel steeg. Wat bleek? Toen wetenschappers dit experiment nadeden met levende kraaien, bleek inderdaad dat de kraaien de intelligente bezitten om aangeboden steentjes in de vijver te gooien waardoor de waterspiegel stijgt. De drijvende takjes bijvoorbeeld laten ze liggen.

Poelboerderij

Terwijl het boothuis van de Poelboerderij alweer in zicht komt, en de visdiefjes krassend overvliegen, vertelt Marcel dat hij nu wel heel veel informatie geeft en dat hij regelmatig thema-excursies doet, waarin het bijvoorbeeld gaat over zangvogels in het riet, of over roofvogels. “Dat is behapbaar voor mensen en dan blijft het ook beter hangen, de informatie”.

Binnenkort beginnen de excursies over de vogeltrek weer. Van heinde en verre komen mensen op hem af, en zijn boten zitten steevast vol, alhoewel nu natuurlijk minder om andere redenen.

Bij aanmonsteren krijgen we als dank het boek van Marcel uitgereikt. Een boeiende en kleurrijke man Marcel Boer, en zijn volgende boek is al onderweg. Drie keer raden waar het over gaat…

Als je geïnteresseerd bent in vogels, en je wilt ook eens lekker ontspannen varen dan kan ik de excursies van Marcel van harte aanbevelen.