Margriet Eshuijs overleden

Lucifer’s House for Sale staat dit jaar op nummer 1519 in de jaarlijkse Top2000, het werd op 2e kerstdag, 26 december, uitgezonden. Kort daarop overleed zangeres Margriet Eshuijs, de geboren en getogen Zaanse doorliep een lange muzikale carrière. Ze was al langere tijd ziek.

Margriet Eshuijs’ leven bestond vrijwel volledig uit muziek. Haar ouders hadden een muziekhandel op de Dam in Zaandam. Haar eerste optreden op de accordeon gaf ze op 3-jarige leeftijd. Dit jaar trad ze nog met haar Popkoor op in het Wilhelminapark in Wormerveer. Op 11 februari was een optreden in de Vermaning in Zaandam gepland.

In de tussenliggende jaren speelde en zong ze bij de Marileens (1964-1966), Equipe Z (1967-1968) en Lucifer (1974-1978) – allemaal met Hennie Huisman. Daarna startte ze een solo-carrière waarbij Black Pearl (1982) de grootste hit was. Ook trad ze op met haar muzikale partner Maarten Peters. De laatste jaren was ze vooral actief als leider van het Zaanse PopUpkoor.

Ze ontving veel onderscheidingen (zo werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) en prijzen voor haar muziek (Gouden Harp, Edison) en had een lange discografie op haar naam.

Hieronder een slideshow van enkele hoogtepunten uit haar loopbaan.

Bronnen: Zaanse pophistorie, eerder berichten op De Orkaan, archief Orkaan, website Top200, gemeentearchief Zaanstad, wikipedia, sociale media, website en Facebook PopUpkoor.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Willy Evers

  Heel erg, en nog jong R.I.P. Lieve Margriet

 • Gecondoleerd met het overlijden van Margriet! Toen Margriet 3 jaar was en ik samen met m.n nicht op accordeon les was bij haar Vader hoek Papenpad en ze woonde op de Hogendijk haalde we Margriet iedere Zaterdag middag op en gingen rondje markt en bij Tante op bezoek het was voor ieder feest want Margriet kletsten, en wilde alles weten later hebben we elkaar ontmoet bij Koffie Max Dea Verbunt

 • Anna Hoogeveen

  Wat vreselijk en veel te jong. Altijd enthousiast en bruisend. Wist niet dat ze ziek was. Heb regelmatig optredens van haar bezocht. Prachtige stem! Veel sterkte voor Maarten en overige familie.

 • Dolf Lewis

  Wat een enorm verdrietig nieuws. Maarten van harte gecondoleerd!
  Hartelijke groet Dolf Lewis.

 • Evert Hartog

  Treurig bericht. Heb met haar kennisgemaakt bij een optreden van een popkoor uit Duivendrecht waar ik deel van uitmaakte. We hadden een optreden op Marken. Margriet was de trekpleister. Mijn grootvader had een kledingzaak op de Damstraat. Hij kende de familie Eshuijs heel goed. Ik wens haar familie veel sterkte, het is een goot verlies.

 • Rob Burger

  Wat een bericht zeg zoiets verwacht je niet ik heb Margriet een tijdje geleden nog gebeld over black Pearl haar mooie stem zullen we missen een aardige sociale muzikale vrouw was het muziek was haar leven !!!

 • Johan Mak

  Een paradepaardje van de Nederlandse popmuziek die met Black Pearl toch een nummer van internationale klasse heeft gemaakt: veel te jong gegaan.
  Condoleances, Maarten en familie.

 • Brigitte Vahlkamp

  Waat een verlies een fantastisch mens en zangeres ppff heel erg ❤️

 • Daisy Heringa

  Margriet overleden, ik hoorde het zojuist op het nieuws. Ik ben er verdrietig van. Ik ken Margriet al vanaf het Zaanlands Lyceum waar zij 2 klassen hoger zat dan ik. Ik herinner mij haar daar als een meisje met 2 dikke vlechten, een plooitjes en kniekousen. Later kwam ik haar nog wel eens tegen ergens in Zaandam.
  Het nummer Black pearl is mijn favoriete nummer van haar. We zullen haar missen. Rust zacht mooie lieve black pearl . Heel veel sterkte voor de nabestaanden.

 • Danie Christi

  Wat verdrietig. Ik zag haar regelmatig lopen met haar lieve hond. Aardige vrouw. Gecondoleerd. 🙏🏽

 • Hans Tammes ( Palers Band - ( int. Band van fans van Procol Harum ))

  Ik schrok vanavond toen ik hoorde van het overlijden van Margriet Eshuijs. Wat een geweldige zangeres en muziekante was zij. Haar House For Sale was van dezelfde klasse als A Whiter Shade of Pale en Nights In White Satin. En ze heeft meer Parels gezongen. Ze zal gemist worden . Maarten Peeters gecondoleerd

 • Elly Spillekom

  Ach tjeetje . Ik ben met haar muziek opgegroeid, samen met Hennie Huisman zat ze in een popkoor vroeger die de beatmis deden in alle kerken in de Zaanstreek om meer jongeren in de kerk te krijgen. Wij zongen in het koor en mochten op achtergrond meezingen. ik sprak haar vaak in het Zaanse, altijd bezig met muziek net zoals haar familie en een top artist. Een inspiratie voor al het Zaanse muziek talent. Doeg Margriet bedankt voor alle mooie muziek.

 • Jaap Meeuwsen

  Schrik…..toch nog onverwacht.
  Nou Margriet, samen met je geweldige vader daar boven weer lekker muziek maken….Bandje in de wolken !
  Maarten heel veel sterkte.

 • Geschokt door het overlijden van Margriet, dat verwacht je niet, ze was zo iemand waarvan je dacht dat ze altijd zou blijven. In onze gedachten blijft ze dat natuurlijk en zien wij de zon schijnen laat december, door de donkere wolken heen van dit verdrietige nieuws. Familie en vrienden wens ik veel sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *