Marieke van den Berg: De Belangrijkheid Der Dingen (over Handhaving)

Vooropgesteld… ik ben vóór handhaving. Ik zie de BOA’s zelfs graag rondlopen in Krommenie, het kan me niet veilig genoeg zijn. En dan vooral in het al drukker wordende centrum.

Doorgaans ogen jullie jong en fris, zó jong en fris dat ik (middelbaar) nogal eens met positieve jaloezie omkijk naar zoveel jeugdig enthousiasme.

Ik weet dat er een gedegen opleiding van een jaar of drie aan vooraf gaat om BOA te worden en daarom schatte ik in dat de dames en heren van Handhaving en Veiligheid de definitie van moeilijke woorden als prioriteit, coulance, flexibiliteit, enz. wel in het lespakket hadden meegekregen, maar dat blijkt iets te veel verwachting van mijn kant te zijn geweest.

Verleden week fietsten er vier jochies op het voetpad langs Duinkerken, niet zo héél erg uitzonderlijk want al decennialang wordt er gewandeld en gefietst op het pad langs de sloot. Veel recreatiefietsers, maar ook mensen uit de buurt. En ja, uiteindelijk is dat strafbaar, want verboden.

Dat waren ze die middag even vergeten, de boys. Vrolijk kwebbelend want hé, vakantie, zon en zakgeld en na de quarantaine eindelijk het leven weer vol levenslust in gefietst.

Het pad lag er in de zomerse namiddag uitgestorven bij, ik telde alleen de vier jongens en stelde me zo voor dat ze een ijsje gingen halen bij Mastroianni op de hoek.

Maar dan… heb je de vette pech om recht in de kloeke armen van de handhavers te peddelen.

Ik bekeek het gezelschap vanaf mijn balkon, de vrolijke stemmen verstomden abrupt en de zonnige dag werd plots iets minder zonnig.

De jongens stapten af en luisterden gedwee naar de handhavers, zelf ook nog piepjong, in jaren een fractie verwijderd van de tijd waarin ze natuurlijk ook wel eens op een wandelpad hadden gefietst.

Ik hoop dat de ouders van deze kinderen deze column lezen want ze kunnen trots op hun zonen zijn! Niet op het feit dat ze ‘in overtreding’ waren, maar wel op hun correcte gedrag. Ze boden geen weerstand, waren niet brutaal of agressief, ja ze hadden iets gedaan wat verboden was en ja, daar hadden ze spijt van. Hoofden al dieper in de kraag want het duurde zeker 20 minuten eer alle gegevens opgenomen waren.

‘Oké handhaver, geef een waarschuwing, laat ze lopend voorwaarts gaan en dóór!’ Dacht ik vanaf mijn balkon. Maar aan de houding van de verbalisanten te zien vrees ik dat de jongens een groot deel van hun zakgeld ter plekke in de zomerzon zagen verdampen.

Het irriteerde me mateloos, amper 30 meter verderop in het centrum worden fietsers dagelijks van hun sokken gereden, persoonlijk fiets ik me geregeld klem tussen paaltjes en uithangborden om auto’s te ontwijken die de hele middenweg in beslag nemen en mij dwingen het trottoir op te fietsen met alle gevaren van dien..

Nóóit zo’n frisse jonge BOA in de buurt die mij heldhaftig komt redden van een akelig noodlot, of een prent uitschrijft voor zo’n klemrijder. Als we het over veiligheid hebben heerst dáár het echte gevaar!

Makkelijk scoren over de hoofden van die jochies op een nagenoeg verlaten pad. ‘Daar leren ze van’, zal de mening zijn van de stardenkenden onder ons. ‘Daar kweek je geen respect voor handhaving mee’, is de mening van de iets vrijere geesten, waaronder ik.

De waarheid zal in het midden liggen, maar mijn respect voor de handhavers  was die middag nul komma nul.

Ik wens ze succes bij hun werk en vooral wijsheid om  onderscheid te kunnen maken tussen de mate van Belangrijkheid Der Dingen in het leven.

______________________________________________________________

De afbeelding boven (en hieronder) werd 100 jaar geleden, in 1920 gemaakt in Krommenie in de Wilhelminastraat (Links de ingang van de school. Het huis uis op de achtergrond is gesloopt, daar is nu de ingang van de Snuiverstraat. We vonden hem in het onvolprezen Gemeentearchief van Zaanstad.

Deel dit artikel:

25 reacties

 • Dern Lemmert

  Beste Marieke,

  Is jammer dat u hier getuige van moest zijn. Ik werk jaren in de handhaving en weet dat er mensen zijn die star in kunnen zitten. Voornamelijk als ze jong zijn is het moeilijk om het “grijze” gebied op te kunnen zoeken betreft het handhaven, werkervaring en gedrag van collega spelen ook een rol. Maar ik wil je hoop geven!
  We doen ook goede dingen in deze moeilijke tijd van Corona,behalve keiharde bekeuringen schrijven. Dus ik beloof je dat we niet allemaal zo zijn.👍
  Gr.Dern

  • Marieke van den Berg

   Beste Dern,dank voor uw vriendelijke reactie.Misschien kunt u een goed woordje doen voor die jongens,de boete’s zijn hoog.En uiteraard blijf ik geloven in het goede van de mens!Succes met uw werk.

   • Marieke van den Berg

    Laten we het netjes houden.De Orkaan is niet de plaats voor insinuaties.Ik heb geprobeerd een zomerse column te schrijven over de desillusie van de 4 jongens. Dat is alles. Die aanhouding (en hoe die tot stand is gekomen) verdient geen schoonheidsprijs. Tegen een paar bewoners zou ik willen zeggen:als fietsen op een uitgestorven wandelpad je ergste zonde is,valt t nog wel mee,toch? Maak er niet je levenswerk van om iedereen daar steeds over aan te spreken. Zo zonde van je tijd op Aarde.Het is uiteindelijk niet jullie verantwoording maar die van de fietser.Dus lekker doorgaan met leven en laten leven.

    • Antonius Zuidervaart

     Beste marieke een van die jochies was mijn neefje. Hij kreeg gisteren de boete binnen op zijn moeders verjaardag. We hebben er nog aardig over gediscussieerd. Hij accepteerde het wel gewoon maar het was wel een beetje lullig.

 • Jaap Meeuwsen

  Wanneer het inderdaad zo is dat de kinderen een boete hebben gekregen voor hun ” onverantwoordelijk wangedrag 🙁 ” geeft dit maar weer eens duidelijk de instelling van onze handhavers aan.
  Lekker makkelijk scoren dus.

  • agaath van der park

   Helemaal mee eens Marieke!
   Ze kunnen inderdaad beter in het dorp zelf optreden, want daar loop en fiets je echt niet veilig.
   En als je een handhaver aanspreekt omdat de toegang naar de fietsen berging (weer eens) geblokkeerd wordt door een verkeerd geparkeerde auto krijg je doodleuk het antwoord “dat is mijn wijk niet”

  • Sem Kunkeler

   Ik ben 1 van die 4 jongens en wij wisten helemaal niet dat het een looppad was. We waren op weg naar een vriend en gingen over dat pad. Toen kwamen ze aanlopen en zeiden dat we even moesten stoppen. In totaal 55 euro boeten met 9 euro administratie kosten… Wel jammer want ik was net aan het sparen, maar we waren inderdaad over een looppad aan het fietsen ( dat wij niet hadden gezien ). Ze kunnen beter andere dingen doen, want we fietsten gewoon rustig, maar ze zeiden zelf al dat ze niet de ene wel een boeten kunnen geven en de andere niet. Ik heb zelf niks tegen de BOAs, want ze doen ook gewoon hun werk, maar een waarschuwing was wel fijner geweest.

  • Ruud Meijns

   Dat is jouw commentaar ook, lekker makkelijk scoren.

 • Ria Nieuwenhuis

  Marieke, helemaal mee eens! Geef ze een waarschuwing en niet meteen een prent. Fietsen in de Zuiderhoofdstraat richting Provincialeweg is onderhand levensgevaarlijk en ook ik slinger tussen stoep en weg. Mede om die enge witte gootjes te vermijden, als je daar in komt val je tegen zo’n betonnen paaltje. Daar moet eens iets aan gedaan worden.

 • John Marsh

  Hetzelfde gebeurt als je te voet bent …alleen wordt je platgewalst door de fietsers ….vaak bellend /append ook!

 • Hoi Marieke, niet om het een of ander, maar door toedoen van 1 van je eigen buren, lopen er nu boa’s rond. Het is maar dat je het weet, van je buren moet je het hebben. Ik ken de sutuatie ook niet anders als dat je het schetst en ben er dan ook zeer op tegen gelijk een prent uit te delen.

 • Petra Lodewijk

  Tja, dan zouden jullie ( bovenstaande reaguurders) zelf in de schoenen moeten staan van de handhavers. Het is altijd zo gemakkelijk de wetten of regels ter plekke voor hun gaan bedenken, terwijl ze worden opgedragen te handhaven. Het is eigenlijk ook nooit goed wat deze mensen doen. Kortom, ze worden weer weggezet als kneuzen, afgekeurde politieagentjes , terwijl ze er zelf nog nooit mee te maken hebben gehad? Ik in ieder geval niet hoor.

  • Jaap Meeuwsen

   @Petra
   Er wordt hier nergens gezegd dat boa’s kneuzen of afgekeurde politieagentjes zijn, daar kom je zelf mee.
   En het is zonder meer ook goed dat ze er zijn maar het handhaven moet niet, zoals zo vaak, selectief gebeuren en wel redelijk zijn maar dat schijnt niet mee te vallen in veel gevallen.
   Denk toch dat er hier nog het een en ander schort aan de opleiding.

   • Bruce Latham

    @Jaap, maar je geeft wel zelf aan dat het ‘lekker makkelijk scoren’ is. Tegelijkertijd zeg je dat het handhaven niet selectief moet gebeuren. Op zich heeft de (lokale) wetgever bepaald dat het verboden is daar te fietsen, wat is dan selectief aan handhaven als er gefietst wordt?
    Ik vind het vaak zo makkelijk om naar de handhavers te wijzen, terwijl het burgemeester en wethouders zijn die de onzinnige regels bedenken die dan gehandhaafd moeten worden. Als ik het goed begrijp wordt hier veel gefietst zonder problemen. Zou het niet beter zijn om een artikel te schrijven gericht aan de gemeente dat het verbod moet worden opgeheven, in plaats van aan de handhavers dat zij hun werk niet zouden moeten doen. Wij zijn allemaal wel eens blij dat we met een waarschuwing weer op pad mogen na een klein vergrijp, maar juist dat is eigenlijk ‘selectief’ handhaven.

    • Jaap Meeuwsen

     Bruce.
     Met selectief handhaven bedoel ik dus met een grote boog om bergen afval bij containers in bepaalde wijken rijden ( moeilijk te achterhalen van wie ) om vervolgens een vuilniszak die naast een niet werkende of volle container leeg te peuteren voor een adresbandje.
     Verder zoals hierboven aangegeven de gevallen met fietsers, rossende brommers enz.
     Ik maak uit het stuk op dat het kinderen waren, die mogen daar best op aangesproken worden maar boetes ?
     Kind op een Loekiefietsje op het trottoir ook maar gelijk een boete.

 • Michel Capel

  Niet mee eens. Als ik in West Krommenie (ruimtevaartbuurt) met mijn hondje over de stoepen en paden loop, moet ik regelmatig opzij springen voor hondsbrutale stoepfietsers (volwassenen zowel als grote kinderen). Terwijl naast de stoep vaak een fietsstrook of rijweg ligt. Als ik er iets van zeg, kan ik een grote muil krijgen. Keihard aanpakken die stoepfietsterreur van hardleerse lieden.

 • G. Steinfeld

  Mijn vraag is wie de boa heeft getipt. In welke oorlog hadden we een naam voor deze mensen?

 • G. Steinfeld

  Een vriend van mij liep van de week op dat pad. Uit het niets kreeg hij het compliment dat hij daar goed wandelde. Daar zat hij niet op te wachten. Ligt men op de loer voor fietsers wandelaars en misschien ook nog loslopende honden?

 • Anne Monster

  Hoi,Marieke,ik woon in Maasland in Zuid-Holland en heb zo’n zelfde ervaring met een boa. Op 13 april,2e paasdag staat er een boa bij me voor de deur die me op hoge toon vraagt,”of die camper”(kleine buscamper,aan de buitenkant niets van te zien)of deze van mij is en op mijn bevestiging sommeert deze dan op straffe van boete per direct weg te halen.Op mijn vraag:waarom? Ik ga er vaak mee weg gaf hij als antwoord dat een camper vanwege apv niet langer dan 3 dagen voor de deur mag staan.en meneer kon zien dat dát véél langer dan 3 dagen het geval was,ja,natuurlijk ,coronatijd!
  Nu hebben we deze buscamper al ruim 2 jaar en met mij nog zeker 10 inwoners van ons dorp,nota bene staan er 4 vlak bij,maar deze handhaving gold blijkbaar alleen voor ons.
  Zijn al sinds 14 april bezig met de gemeente om te weten te komen waarom ik als enige uitverkoren ben om mijn busje weg te halen.
  Er zou iemand geklaagd hebben ….
  Na navraag bij buren was iedereen verbaasd over het gedrag van de boa….en niemand zou geklaagd hebben…

 • Gerda Brasser

  Ja. Er wonen mensen op Duinkerken die iedereen in de gaten houden vanaf hun balkon en om van alles en nog wat de handhaving bellen. Fietsende mensen, loslopende honden etc. Het zorgt voor een hoop onrust op de buurt. En dit is al een tijdje aan de gang. En inderdaad de desbetreffende meneer heeft hier in de buurt al een bijnaam gekregen, die in de oorlog ook werd gebruikt. Dit gedrag word door vele (omwonende) dorpsgenoten zeker niet op prijs gesteld.

 • G. Steinfeld

  Wat jammer dat een plek die altijd veilig was voor ouderen nu zo wordt misbruikt door een stel mensen dat kennelijk niets beters te doen heeft dan anderen in de gaten te houden. Wie van het stel heeft een baan om iets te betekenen voor de maatschappij? Wie maakt een ander blij? Nee ze brengen verdriet. Is het tijd om de gemeente op de hoogte te stellen en hen vragen wat ze beogen met boa’s inzetten op veilige plekken en dat deze zich laten manipuleren? Ik verwacht nu dat ik als straks boodschappen doe een flink stel van hen in de hoofdstraat zie om ons te beschermen tegen de vele en dikke auto’s die het op ons leven hebben voorzien. En voor allen die reeds zijn benadeeld door duinkerk bewoners steek de koppen bij elkaar. Zij hebben de sterke arm nodig om macht uit te oefenen maar jullie zijn sterker van geest. Duinkerken weer vrij!

 • Bjorn Muller

  Mooi geschreven!

 • Wim van Zanten

  Ik woon al 42 jaar aan het Vlietsend om de hoek en heb het verkeer zien toenemen in de Zuiderhoofdstraat.
  In Duinkerken woonden al die tijd uitsluitend ouderen, gezond en gehandicapt, die nooit enig probleem hadden, ook niet met fietsers.
  Zelf reden ze ook met scootmobiels naar hun woning.
  Ik gebruikt het pad vaak en merk dat het veel gebruikt wordt door schoolkinderen die naar de basisschool, Bertrant Russel of het VMBO rijden; terecht want in de Zuiderhoofdstraat en ook op de Weverstraat lopen ze groot risico met de vele vrachtauto ‘s.
  Ideaal dus , een fietspad parallel aan de overbelaste hoofdstraat.
  Maak er dus een pad van voor voetgangers en uitsluitend langzaam fietsverkeer,
  met een rechthoekig bord G13 en onder-schriften zoals geen brom- en snorfietsen.

 • Marijke Mareels

  Schijn van heiligheid. En zeker geen opjectief verslag, en mensen oordelen maar , terwijl ze niet echt weten waarover het nu echt gaat,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *