Piet Kruiver uit Koog aan de Zaan was in de jaren vijftig en zestig een van de meest spraakmakende Nederlandse voetballers. Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn biografie op 1 juni schrijft Martin Rep wekelijks over de legendarische Koogse voetballer. 

Door Martin Rep

ZOU DIT DE ALLEREERSTE foto in een voetbalomgeving van Piet Kruiver kunnen zijn? De latere spits van het Nederlands elftal en topscorer in de eredivisie staat hier op de achterste rij, met donker hemd tussen twee jongens in witte bloes, achter de knielende jongen met verticale strepen op z’n shirt.

Dat de kinderen op een voetbalveld staan, is duidelijk, gezien de kalklijn op het gras. Op de achtergrond is met de nodige moeite de tribune van het KFC-terrein te herkennen. In 1948 zou Piet, op tienjarige leeftijd, lid worden van de ‘Grote Koogsche’ en voor het eerst de rood-blauwe kleuren dragen. Voorlopig is het nog de ‘Kleine Koogsche’ voor Piet Kruiver.

Het lijkt erop dat er straks gevoetbald gaat worden, sommige jongens hebben al een echt shirt aan. Voor de foto mochten vriendjes, broertjes, zusjes en buurkinderen erbij komen staan. Opmerkelijk is dat één wel heel belangrijk attribuut ontbreekt: een bal. Die was misschien in gebruik bij de wedstrijd op de achtergrond, van de grote jongens met witte shirts.

Op de achterkant van de foto staat niets geschreven. Geen datum, geen jaartal, laat staan informatie over de gebeurtenis waarnaar we kijken. We moeten er dus maar naar raden hoe oud Piet hier is. Acht, negen jaar misschien? Als dat klopt, is het 1946 of ’47, is de oorlog pas kort geleden, en hebben alle kinderen op de foto nog herinneringen aan de bezettingsjaren. Zelfs het meisje van drie, vier jaar op haar knietjes rechts dat haar duimpje in de mond steekt. Hebben ze vreselijke dingen doorstaan, bommen horen vallen, vliegtuigen neergehaald zien worden? Wie van hen zou nog in leven zijn, nog in Koog wonen misschien? Wat zou er van hen zijn geworden? Van eentje op de foto slechts weten we het zeker. Die werd beroepsvoetballer: Het jongetje op de achterste rij, met die blonde kuif en die donkere bloes. Piet Kruiver. Maar die is helaas al lang geleden overleden.

Lees ook:

Piet Kruiver, het onstuimige voetballeven van de Blonde Pijl door Martin Rep ligt vanaf 1 juni in de boekwinkel.