Materiaal uit Tweede Wereldoorlog openbaar

Elk jaar worden op 1 januari nieuwe archiefstukken openbaar. De betrokken personen zijn veelal niet meer in leven, zodat de persoonlijke levenssfeer niet meer wordt geschonden.

De stukken die dit jaar openbaar zijn geworden in Zaanstad, betreffen in veel gevallen de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld politieverslagen, ariërverklaringen en schadeloosstellingen.

In het nu openbaar gemaakte materiaal zitten dag- en nachtrapporten van de politie uit 1943, documenten over de benoeming en ontslag van agenten, registerkaarten van de politie, schadeloosstellingen aan bedrijven en personen van wie panden door de Wehrmacht waren gevorderd, personeelsdossiers en stukken uit het archief van verzetsstrijder Henk de Wit.

Ook de ariërverklaringen van het personeel van het gemeentelijk ziekenhuis zijn nu openbaar, het personeel verklaarde daarbij dat zij, noch hun ouders of grootouders jood waren en dat zij geen joodse echtgenoot hadden.

Ook documenten van na de oorlog zijn openbaar gemaakt. Zo kunnen we nu kennisnemen van officiële inlichtingen die in 1950 aan de commissaris van de Koningin zijn verstrekt “betreffende de ordeverstoring door communistische activiteiten”.

Afbeelding: Ariërverklaring (wikipedia)

 

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *