Mediastorm bij aankoop Monet Zaans Museum

Het was een gokje van Zaans Museum-directeur Jan Hovers om alle publiciteit op dinsdag, de dag van de onthulling van de kersverse Monet, te plannen. Dus geen NOS-journaal op maandagavond.

Maar dinsdag ging het dan ook goed los. Vanaf de vroege uurtjes: Volkskrant, Parool, Telegraaf, Trouw, NOS, NHD, De Orkaan, RTVNH, Jeugdjournaal, AVROTROS, Jinek… (zie onder).

Gistermiddag werd het schilderij officieel onthuld in het Zaans Museum door wethouder Dick Emmer en Zaans Museum-directeur Jan Hovers: De Voorzaan bij Westerhem (zie artikel van gister op De Orkaan over de aankoop).

Het schilderij was sinds een jaar te koop bij een kunsthandel in New Orleans voor bijna $ 1,9 miljoen (destijds € 1,3 miljoen). Het Zaans Museum heeft vanaf dat moment onderhandeld met de kunsthandel, en zelfs de prijs nog een beetje naar beneden gekregen.

De zwakke Eurokoers speelde het museum bijna nog parten. $ 1,9 zou tegenwoordig maar liefst € 1,7 miljoen zijn. Maar dankzij de inspanningen van de Rabobank Zaanstreek, één van de sponsoren, is de koers na verloop van tijd vastgezet.

De laatste euro’s (70.000) kwamen van de gemeente Zaanstad, het was een “unaniem” besluit volgens wethouder Emmer, die er met gevoel voor understatement aan toe voegde dat zoiets vrij bijzonder is voor de huidige gemeenteraad van Zaanstad.

Conservatrice Hester Wandel (links boven op de foto met museumdirecteur Jan Hovers en Jacob Reitsma van Stichting Monet in Zaandam) heeft het schilderij uit Amerika laten overkomen om hier de kwaliteit te beoordelen, zo konden ook potentiële sponsors als de Vereniging Rembrandt (sponsor van 50% van de aankoop) het werk bekijken. Op Goede Vrijdag, 3 april, kwam het in Nederland aan.

Het schilderij in volle glorie:

monet

Bij Jinek:

monet jinek

Het bestuur van Stichting Monet in Zaandam: Bas Hulslage, Jacob Reitsma en Gert Schouten (van rechts naar links) inspecteert de achterkant.

bas jacob gert schouten

 

Op Twitter was het nog lang onrustig…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *