In 2024 zullen bijna 400 riviercruisers aanleggen in de Voorzaan. Maar dat moet volgens Zaanstad met minder overlast gepaard gaan.

Het wordt weer mooi weer, en voor veel mensen betekent dit bootje varen! Ook het cruiseseizoen is weer begonnen, maar niet iedereen is hier blij mee. Omwonenden hadden in veel gevallen last van de pleziervaart.

In 2024 worden er 452 cruiseschepen verwacht, 389 daarvan zullen in de Voorzaan bij het Zaantheater en de Prins Hendrikkade aanmeren – de rest gaat naar de Zaanse Schans. Dit is iets meer dan vorig jaar. In de afgelopen jaren is het bezoek sterk toegenomen (met uitzondering van de corona-dip, grafiek onder). Veel cruiseschepen kiezen voor Zaanstad omdat aanmeren hier aanzienlijk goedkoper is dan in Amsterdam. 

Handhaven

Omwonenden hebben last van het geluid van de motoren, de dieseluitstoot en het licht vanaf de schepen. Om die overlast te verminderen heeft de gemeente de gebruiksregels aangepast. De regels worden aan boord van de schepen uitgedeeld en zijn ook verspreid als flyers (zie onder). Ook zijn de walstroomkasten aangepast en zijn de kabels doorgemeten. Daarnaast komt er meer toezicht op het gebruik van walstroom. Cruiseschepen mogen niet meer ’s nachts aankomen of vertrekken terwijl de bevoorrading ook ’s avonds en ’s nachts niet meer is toegestaan.

Zaanstad gaat ook handhaven:

“Als wij zien dat de kapitein, bemanningsleden of passa­giers zich niet aan de regels houden, spreken wij ze hierop aan. Als zij nog een keer in de fout gaan, krijgt de rederij een waarschuwingsbrief. Bij een volgende overtreding, kan de rederij een jaar lang geen reser­veringen meer maken. Bij ernstige en/of herhaaldelijke overtredingen krijgt de kapitein een proces-verbaal en moet het schip meteen Zaanstad verlaten.”

Cruisecaptain

Als de kade van de Prins Hendrikkade en de Burcht gerenoveerd wordt (planning 2025), zal de aanlegsteiger verlengd worden waardoor er volgens de gemeente ‘efficiënter gebruik’ mogelijk is. Bestaande walstroomkasten worden uitgebreid, zodat schepen altijd kunnen aansluiten.

Ook heeft de gemeente een cruisecaptain aangesteld die sinds 1 mei 2024 aan het werk is. Deze captain bezoekt de aanlegplaatsen vrijwel dagelijks. Sebastiaan ter Veen, woordvoerder van Zaanstad:

“De cruisecaptain is goed bekend in de scheepvaart en met het gebruik van walstroom voor passagiersschepen. Het is een gastheer die helpt met het toezicht houden op het juiste gebruik van de kades, het correct aansluiten van walstroom en het geven van informatie.” 

Aantal riviercruises in Zaanstad, 2024 is prognose.

Op de website van Port of Amsterdam is te zien dat vanaf deze week tot het eind van dit jaar 292 cruiseschepen op één van de aanlegplaatsen in de Voorzaan gereserveerd hebben (dus in de periode tot half mei hebben er bijna 100 aangelegd). Bij het Bodecentrum (Zaantheater) gaat het om 96 verwachte aankomsten in de tweede helft van 2024, bij de Burchtkade om 64 en aan de Prins Hendrikkade (plek 1 en 2) samen om 132. De Zaanse Schans ontvangt tot 18 september nog 25 cruiseschepen.

Drie cruiseschepen plus een toeristenboot in de Voorzaan.

Door Sanchita Parajuli en Piet Bakker. Bronnen: Nieuwsbrief Zaanstad, flyer cruisevaart, jaarverslagen en website Port of Amsterdam, eerder nieuws op De Orkaan en informatie van woordvoerder Sebastiaan ten Veen (Zaanstad). Grafiek en foto’s: De Orkaan.

De nieuwe regels