Meerdere Zaankanters onder de gearresteerden op Schiphol

Vanmiddag zijn op Schiphol meerdere aanhoudingen verricht door de Koninklijke Marechaussee. Onder hen bevinden zich ook Zaankanters van Extinction Rebellion. 

De groep maakt zich druk om de manier waarop mensen met de aardbol omgaan. De actie van vandaag is gericht tegen de vervuiling van Schiphol. 

Ruim 500 klimaatactivisten betraden vandaag de parkeerplaats van de privéjets om daar meerdere vliegtuigen te blokkeren.

De privéjets en zakelijke vluchten (35.000 per jaar) tellen niet mee bij het berekenen van het maximale aantal vluchten dat Schiphol mag verwerken. Dat is ten onrechte volgens de actievoerders.

We zochten contact met een van de Zaanse gearresteerden om te horen hoe het gaat. Hij vertelt (op verzoek anoniem): 

‘Na ongeveer drie uur zijn we verwijderd, en nu zitten we al een uur of drie in bussen die geparkeerd staan voor het Justitieel Complex bij Schiphol.’

Hij zond ons deze foto met uitzicht vanuit de bus:

Verder gaat het goed in de bus: 

‘We zijn redelijk behandeld.’ 

Op beelden die gedeeld zijn via sociale media is te zien dat fietsende actievoerders hard worden aangepakt: zij worden van de fiets geslagen.

De foto boven komt van het twitteraccount van @LWinnips

Deel dit artikel:

11 reacties

 • hoe zijn ze gekomen op Schiphol ? met de fiets ? hebben ze hun CV thuis aan ? Rijden ze auto ? gaan ze weleens vliegen naar een andere land ?, hebben ze een houtkachel thuis ? Roken ze ?

  • Noah Koks

   “Je hebt kritiek op de maatschappij, maar toch doe je er aan mee! Curieus!”

   Henkie, vind je het serieus normaal, logisch en/of verantwoord dat die privé vluchten niet meetellen aan het aantal vluchten wat Schiphol mag verwerken? Schiphol is een van de grootste vervuilers en als al die activisten al die dingen zouden doen die jij voorstelt zouden ze niet eens in de buurt komen van de uitstoot die Schiphol in een week produceert.

   Daarnaast raad ik je ten zeerste aan de “De misleidende berichten over het klimaat” van Nieuwsuur te bekijken, die is toevallig vandaag online gezet! Ik denk dat jij daar zeker een hoop van kunt leren.

  • Dennis Dirkzwager

   Helemaal eens Henk! Niemand is feilloos. Natuurlijk moet Schiphol en de luchtvaart nadenken hoe het milieu te ontlasten. Tickets van 30 euro naar zuid Europa kan echt niet. Wat ik mis is dat niemand het meer heeft over veilgheid. Alsof vliegen vanzelfsprekend is. Het duurt 30 jaar om een vliegtuig te ontwikkelen. Vliegen zonder fossiele brandstof is echt nog niet mogelijk. Ik schat in dat het grootste gedeelte van extinction rebellion geen vakantie naar Drenthe (lees in Nederland zonder Drenthe te kort te doen) heeft geboekt.

 • Liam de Haas

  Helden zijn het. We hebben meer van dit soort acties nodig tot er eens daadwerkelijk en effectieve actie wordt genomen

  • Liam de Haas

   met betrekking tot klimaatverandering

  • Bert Versteeg

   Liam, helden zeg jij?
   Criminelen zijn het !
   Deze gasten moet je zo zwaar straffen dat ze het een volgende keer wel laten om dit soort acties te houden.
   Dus geen taakstrafjes voor deze onverlaten maar een flinke poos de bak in!

 • Dirk Boet

  Dat hadden die stoere Marechaussee ook moeten doen met de boeren op de snelwegen, 3 man tegen 1 fietser.

 • D. Janssen

  Henkie zwemt graag.
  Goed gedaan gappies👍

 • Wil Hak

  Dit zijn echt milieu activisten Kunststof wegwerp overall en plastic om het lijf
  Ga wat zinnigs doen met je leven

 • Sandra Fabries

  Het was gisteren zaterdag, Gerard. Dan hoeven de meeste werkenden niet te werken. Waarom dus deze reactie?

 • Louis Dirksen

  We kunnen hier wel heel erg lacherig over doen, feit is dat een paar honderd lieden zonder al te veel tegenstand een strategisch object kunnen binnendringen. Ik houd daar geen veilig gevoel aan over maar dat had ik met al die vliegtuigen toch ook al niet. Terroristen, verkleed als activisten kunnen blijkt nu, Schiphol gewoon binnenfietsen met een AK47 onder de kleren…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *