Mega-schutting…

Een schutting van ruim een kilometer. Misschien net niet genoeg voor het Guinness Book of Records, maar wel een prestatie.

Het vrije uitzicht vanaf de Provincialeweg (N203) richting Assendelft is sinds een paar maanden verdwenen. Tussen de spoorbaan de nieuwbouwwijk Kreekrijk is een reuzengeluidsscherm geplaatst.

De schutting begint vrijwel meteen na het station Krommenie-Assendelft en eindigt ter hoogte van restaurant De Krokodil.

We zochten in ons archief en op Google Streetview naar eerdere beelden die de opmars van de wijk in beeld brengen. (klik op de foto’s voor grotere versies)

Juli 2017 (De Orkaan)
Mei 2019 (De Orkaan)
Juni 2019 (De Orkaan)
Juni 2021 (Google Streetview – vandaar de boom zonder kruin en het scheve exemplaar)
Juli 2022 (De Orkaan)
Deel dit artikel:

13 reacties

 • P. Hoogkamer

  Ach het meeste geluid komt toch uit de lucht vallen.
  Daar helpt geen lievemoedertje geluidswal tegen.

  Zouden de kopers , net als in nieuwbouw rond schiphol een clausule moeten tekenen dat vlieglawaai bekend is en klagen niet mag?

  • Pieter Heine

   ik hoop dat de Orkaan hier eens wat meer aandacht aan geeft ipv “fliebertjes” of een berhardbrug. Een enorm probleem dat tienduizenden mensen benadeeld vliegt over zaanstad en de gemeenteraad is doof/blind/op vakantie. Zodra iedereen weer terug is, kunnen ze wennen aan het nieuw normaal. abnormaal dit.

   • M. Eijman

    Het is inderdaad niet te doen momenteel. Vooral in de ochtend is het bal in Rooswijk. Het ene vliegtuig na het andere dendert over.
    Ik roep iedereen in de Zaanstreek op om overlast te melden op 020-6015555.

    • M. de Boer

     En gaat vervolgens vanuit Rooswijk richting Enge Wormer / Wijde Wormer, allemaal zgn. Natura 2000 gebied, waar de boren straks wegmoeten, omdat de vliegtuigen hun vuiligheid mogen lozen. ook het zuidelijke deel van Wormer jent dezelfde overlast als Rooswijk, dat de gemeenten hier beide mee accoord zijn gegaan geeft aan hoeveel de inwoners betekenen, ook hier heerst alleen een ander belang blijkbaar.

 • Rik Romijn

  Ben benieuwd hoelang het duurt dat deze geluidswal geheel besmeurd is met graffiti. Ze zijn immers al begonnen met het vervuilen van deze geluidswal.

 • Kees-Jan Kindt

  Jammer hoor. Vooral als je hier langs fietst mis je het uitzicht echt.

 • Jaap Meeuwsen

  Zou wel eens willen weten wat deze grap gekost heeft.

  Ik weet nog goed dat mijn beide opa en oma’s in Wormerveer vlakbij de spoorlijn woonden, die hoorden de treinen niet meer, wel wanneer er om wat voor reden eens een nacht geen goederentreinen reden werden ze daar wakker van.

 • Rik Romijn

  Ik woon zelf ongeveer 100 meter van de spoorlijn af maar heb absoluut geen last van de treinen. De huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat je het niet meer hoort. Alleen als ik in de tuin zit hoor ik het maar dat is ook niet heel storend en ik wist waar ik ging wonen. Maar het zal wel een eis van het bouwplan Kreekrijk zijn met die huizen van 900.000 euries. Want ja wie wil er nou naar langskomende treinen kijken en naar een provincialeweg 🤣

 • Henk Visser

  Brandende vragen:
  Wie heeft dit bedacht?
  Wie heeft hier goedkeuring aan gegeven?
  Wat heeft dit gekost?
  Is er vooraf overleg geweest met omwonenden?
  Wat was de reden om dit scherm te plaatsen? Waren er klachten over treingeluid?

  Laagfrequent geluid (in tegenstelling tot hoogfrequent geluid van vliegtuigen) in een zone die precies onder de af/aanvliegroutes van de Schiphol Zwanenburg- en Polderbaan liggen. Het is als een duur gehoorapparaat voor mensen die al stokdoof zijn. Volkomen zinloos en uitzicht belemmerend.
  Laten we het beschouwen als een geste van de gemeente aan de graffiti artiesten die hun kunsten volop kunnen delen met de maatschappij, over ruim duizend meter. Misschien is dat Guinnes Book of Records waardig,
  Met geluidwering is dit vlaaien van het land scheppen terwijl de koeien nog poepen.

  • Nico Smit

   ProRail heeft Heijmans Infra opdracht gegeven dit geluidsscherm te plaatsen tussen de spoorlijn Amsterdam – Alkmaar en de nieuwbouwwijk Kreekrijk in Assendelft.

   Dit scherm wordt ongeveer één kilometer lang en vermindert de geluidsoverlast van het spoor en de naastgelegen Provincialeweg. De bouw start in de zomer en loopt tot en met januari 2022. Als voorbereiding wordt nu gewerkt aan het tijdelijk dempen van een sloot langs het spoor.

   Kreekrijk is de laatste grote uitleglocatie van de gemeente Zaanstad en sluit aan op de woonwijk Saendelft. In de komende jaren zullen er circa 950 woningen gebouwd worden, waarbij het wel noodzakelijk was om de geluidsoverlast van het spoor en de weg te verminderen.

   Ik dacht dat ProRail voornamelijk was voor het zorgen van het kunnen laten rijden van treinen.
   Misschien houdt dit ook de bladeren tegen in de herfst of het bevriezen van de wissels in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *