Ik blijf hopen dat het een knullige fout is. Dat iemand op het stadhuis in Zaanstad op een maandagochtend iets te enthousiast riep: ‘Naar de drukker!’ Want als dit géén vergissing is, maar een weloverwogen besluit, dan is dat nog veel pijnlijker.
In een poging om zo’n € 190.000 aan mogelijk ten onrechte verstrekte bijstand terug te vorderen, heeft de gemeente de namen en geboortedata van 24 (oud-)inwoners openbaar gemaakt in de gemeentelijke bekendmakingen. Voor iedereen zichtbaar. Sommigen zouden tienduizenden euro’s moeten terugbetalen; de hoogste vordering bedraagt ruim een ton.
Maar zeker is dat niet. In de officiële tekst staat: ‘Het kan zijn dat u een schuld heeft.’ Ofwel: misschien wel, misschien niet. Maar laten we het voor de zekerheid maar vast publiceren – wie weet levert het nog iets op.
Lees: Zaanstad probeert bijna 2 ton bijstand terug te vorderen
Natuurlijk moet bijstandsfraude worden aangepakt. Maar als dit de manier is – halve zekerheden, volledige namen en rugnummers – dan zijn we iets kwijtgeraakt: rechtszekerheid, menselijkheid en fatsoen.
De actie voelt als symboolpolitiek en als groots falen. De gemeente richt haar pijlen op mensen die zich nauwelijks kunnen verdedigen. Zaanstad kiest voor de schandpaal. Mislukken alle andere manieren? De sociale wijkteams, schuldhulpverlening, straathoekwerkers, mensen die getraind zijn in contact maken, in het achterhalen van oorzaken, het maken van afspraken, het treffen van afbetalingsregelingen…
Met het stigmatiseren en vernederen van deze mensen gooi je de deur dicht.
En daarmee raakt de gemeente niet alleen geld, maar vooral haar geloofwaardigheid kwijt.
Door: Merel Kan

Op 30 april is het gepubliceerd. En bleef het stil vanuit de Gemeente. Dus ik vermoed dat het toch echt geen vergissing is geweest om dit op deze wijze te publiceren.
Wederom een actie van de gemeente waar ik geen woorden voor heb.
Gelukkig heeft u, mevrouw Kan, het duidelijk en goed verwoord.
Waar zijn nu de gemeentelijke zwartlakkers? Blijkbaar hebben zij alleen een contract om ambtenaren en bestuur te beschermen. AVG is er toch voor iedereen?
Het "oeps" momentje bij de gemeente zal vast nog wel volgen. Eerst doen en dan pas denken... Gemeente Zaanstad, het moet toch écht in andere volgorde
de enige manier is toch, mensen die het betreft persoonlijk te benaderen.waarom gebeurt dat niet?
Getver....is dit eigenlijk toegestaan ?
Zelfs een winkelier mag zijn bewakingscamerabeelden niet in zijn etalage hangen en dit mag wel.
Stel je bent ondernemer en je winkel wordt leeg gejat. Politie heeft geen capaciteit en heeft andere prioriteiten.
Wat doe je dan als ondernemer?
Stil in een hoekje toekijken?
De gezochte personen zijn blijkbaar met de noorderzon vertrokken en dan kan je als gemeente je verlies nemen maar ook een melding maken. Weten in de inwoners van Gemeente Zaanstad waar hun belastinggeld naar toe is gegaan.
Een beetje dom gemeente Zaanstad, eerst ten onrechte? bijstand geven en dan publiceren zodat iedereen weet wie er niet betaald heeft en de helft van buitenlandse afkomst. Dat geeft voer voor de discrimatie!
Straathoekwerkers, je ziet ze niet veel meer.
De verandwoordelijke personen voor deze actie moeste ook maar een met hun hele en hebben gepubliceerd worden de misdadigers aan de schandpaal met deze zo genaamde medewerkers van Gemeente Zaanstad en hun Directie.
Zaanstad publiceert ook liever optimistisch, positief en vrolijk nieuws. Wanneer er dit soort mededelingen worden gedaan zullen dat feitelijkheden zijn. Deze zullen de waarheid dus wel kunnen dragen. Natuurlijk hebben deze mensen een helpende hand gekregen van de gemeente. Maar als die helpende hand niet wordt gebruikt dan draait deze om en zal gevuld moeten worden met centen. Centjes die we overigens allemaal verplicht zijn te betalen.
Ik denk dat de 2 ton slechts een fractie van eventuele fraude is. Of dit de juiste manier is als pressiemiddel weet ik niet. Moet niet eindigen zoals de toeslagen affaire. Mijn idee voor ontvangen van bijstandsuitkering is en blijft: beste mevrouw/mijnheer. U kunt uw wekelijkse cheque weer ontvangen. U krijgt zoals gebruikelijk op de door ons gekozen dag 2 uren vooraf een bericht van ons wanneer we u verwachten. Indien deze tijd wordt overschreden zonder opgaaf van reden vindt uitbetaling niet plaats.
Wanneer iemand onvindbaar is, staat hij/zij dus niet meer ingeschreven en kan geen ID, rijbewijs, AOW ... aanvragen of legaal hier werken.
Mogelijk ook overleden.
Gezien de vele buitenlandse namen op de lijst, waarschijnlijk met de noorderzon vertrokken of naar het thuisland teruggekeerd.
Het lijken mij allemaal oude schulden. Tegen de besluiten waarin die schulden vastgesteld werden, kon destijds bezwaar en beroep ingediend worden. Die schulden zullen dus nu inmiddels wel vaststaan. "Het kan zijn dat u een schuld hebt”, ja want mischien heb je hem net gisteren afbetaald op het moment dat dit krantje naar de drukker ging.
Als de schuld niet afgelost wordt, en de debiteur is met onbekende bestemming vertrokken, is dit een laatste middel om gemeenschapsgeld terug te krijgen. Weegt het belang van een individuele bijstandsfraudeur op tegen dat van de hele gemeenschap die met belastinggeld het sociale stelsel betaalt? Zaanstad zal die afweging wel gemaakt hebben.
Inderdaad @Peters, deze mensen hebben ongetwijfeld kansen gehad om te voorkomen dat ze aan de schandpaal genageld worden. Het is tenslotte inderdaad gewoon gemeenschapsgeld wat ze kennelijk terug hadden moeten betalen.
ik zou zeggen vereenig u 24 bewoners van Zaanstad klaag via een advocaat de gemeente Zaanstad aan voor smaad voor het opelijk beschuldigingen van fraude zonder enige zekerheid van dat de fraude is bewezen maar toch u naam en geboorte datum wordt gepubliceerd in een regionale wekelijse dagblad dat voor iedereen te lezen is in de Zaanstad zonder enige bewijs last wordt u neergezet als fraudeur
Dat dus!