Merel Kan: TikTok 

Burgemeester Jan Hamming zit op TikTok. In september kregen we het ronkende persbericht over zijn toetreding. En natuurlijk, dat was vrolijk nieuws maar we lieten het schieten.

Onterecht, want we hadden minimaal de vraag kunnen stellen waarom Zaanstad op een app zit die niet deugt? 

Het account is door zijn woordvoerder aangemaakt en in gang gezet. Want de burgemeester moet aansluiten bij jongeren. En, het moet gezegd, de burgervader omarmt de app zonder reserve. Het blijkt een doorslaand succes meldt het NHD gedienstig: 

‘De beelden van Hamming met zonnebril op, ‘dansend’ op ‘Snappie, de kleine krokodil’ zijn maar liefst 263.000 keer bekeken. En het aantal volgers is in een weekend gestegen van 1279 naar 2523.’ 

Voor wie niet weet wat TikTok is: het gaat om een verslavende app die de privacyregels niet te nauw neemt en in Chinese handen is. Censuur is er niet vreemd en het algoritme (het besturingssysteem) wordt ‘ziek’, ‘paard van Troje’, ‘machtig’ en meer genoemd. Je kan filmpjes plaatsen en bekijken, maar de app bepaalt wat jij voorgeschoteld krijgt.

Voor De Orkaan heb ik me er een paar jaar geleden aan gewaagd. We mochten die boot natuurlijk niet missen. Na een klein uur fröbelen leek de app me te kennen. Ik hou van katten en ook van honden. En dat werd me dan ook rijkelijk voorgeschoteld. Katten die waken en honden die malle pakjes aankregen. Geweldig. Maar dus eng. Mijn dierentunnel bracht plezier, maar er zijn ook mensen die klikken op onrecht, ellende, depressies, moord, ongeluk, pijn, oorlog, fake.

‘Technoviking’ Alexander Klöpping verwoordde bij Jinek waarom TikTok verboden zou moeten worden. Hij noemt de onschuldig ogende app een geopolitiek wapen voor China. Het paard van Troje.

Natuurlijk, het is moeilijk om contact te krijgen met jongeren. Toch hoop ik dat de woordvoerder van de burgemeester, of de burgemeester zelf, iets anders kan verzinnen dan deze wanhopige poging op dit bevlekte medium.


Kim Koghee was bij de feestelijke TikTok-manifestatie van de burgemeester en ze maakte een vlog:

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Emiel Stevens

  Ik vind het jammer dat de Orkaan zulke overwegend zure berichten plaats over de initiatieven van de gemeente. Iedereen is vrij in zijn/haar mening te delen, maar dit getuigd van weinig verbinding.

  Persoonlijk vind ik het respect waardig dat onze Burgemeester, elke vorm van verbinding zoekt, om iedereen te bereiken in onze gemeente en hierbij niets of niemand uitsluit, dit draagt bij aan het verkleinen van de kloof tussen alle lage van de bevolking in de gemeente, ongeachte achter, cultuur, jong&oud en het zou fijn zijn als heel Nederland dit voorbeeld in ogenschouw neemt.

  Natuurlijk kun je van alles vinden van de huidige media, maar een feit is dat nieuwe en toekomstige generaties vragen om andere wijze van benadering. Het zou de Orkaan sieren, om niet alleen Boe te roepen en kritische te zijn, maar ook met suggesties te komen voor de huidige problemen voor alle Zaankanters.

  Niet vergeten natuurlijk dat de Orkaan ook door alle Zaankanters wordt gefinancierd.

 • Erik Schaap

  Begrijp ik het goed dat De Orkaan een dezer dagen ‘paard van Troje’ Twitter verlaat?

  • Tessa Berghouwer

   Er is wel een verschil tussen een Westerse en Chinese app (en wetgeving bijv op het gebied van privacy) en ook vind ik het persoonlijk een groot verschil dat TikTok zich voornamelijk op kinderen richt. Eens met De Orkaan, maar ik snap het dilemma.

   • Suzanne Serton

    Dat Tiktok zich op kinderen richt is helemaal niet het (meer) waar.

    • Tessa Berghouwer

     Je hebt gelijk. Ik bedoel alleen te zeggen dat er in mijn optiek verschil is tussen Twitter en TikTok. Anders qua privacy, maar ook qua gebruikers/doelgroep: kinderen zitten vooral op TikTok en niet zozeer op Twitter, dat is alles. Maar het is een ingewikkelde discussie, en er zijn meer nuances aan te brengen.

 • Kees Huyser

  Ik heb dit al een paar keer onder ogen van de burgemeester gebracht, maar geen antwoord gekregen. Is dit soms ook tot geheim verklaard door de gemeente?

  https://www.consumentenbond.nl/acties/claim-tiktok

 • Jaap Meeuwsen

  Blijft een feit dat deze app zeker niet deugt maar ga er maar vanuit dat al dit soort ” gratis ” apps niet deugen kwa privacy.
  Voor niks gaat de zon op zeiden we altijd.
  En dat geldt zeker ook voor twitter en facebook.

  Maar onze burgemeester houdt wel erg van de camera maar is dat erg dan ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *