De Range Rover, die afgelopen september betrokken was bij een botsing waarbij een scooterrijder ernstig gewond raakte, scheurde gisteravond met snelheden tot 90 kilometer per uur door de Westzijde.

De Forensische Opsporing Verkeer en vier specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voerden (8 mei) een reconstructie uit op de Westzijde in Zaandam.

Voor het onderzoek werd een deel van de Westzijde afgesloten en werden zo’n tien verkeersregelaars ingezet. De weg was afgezet met politielint, zodat buurtbewoners en geïnteresseerden vanaf een veilige afstand konden meekijken (na de video tikken we door)

Tijdens de reconstructie werd gebruik gemaakt van de Range Rover die betrokken was bij het ongeluk. Deze werd na het ongeval in beslag genomen en heeft al die maanden bij het politiebureau op Zaandijk gestaan. Tijdens een rijproef, die uit meerdere sets bestaat, werd met speciale meetapparatuur onderzocht hoe hard de auto ten tijde van het ongeval heeft gereden. Er werden meerde proeven gereden waarbij snelheden tussen de 50 en 90 km/u werden gereden.

Daarnaast is een deel van de locatie met een 3D-scanner in kaart gebracht. Hiervoor is gebruik gemaakt van speciale camera’s. Met speciale 3D-brillen kan er tijdens het tonen van de beelden door de plek van het ongeval worden gelopen. De bedoeling van het (technisch) onderzoek is om gegevens te verzamelen, dat kan worden aangeleverd bij het Openbaar Ministerie voor eventuele strafvervolging.

De bestuurder van de scooter was eerder op de avond ook aanwezig bij reconstructie. Volgens bekenden van de jongen, die woensdagavond ook aanwezig waren, gaat het naar omstandigheden redelijk met hem. Hij is na het ongeval meerdere malen geopereerd.

De hele avond volgde iedereen netjes de aanwijzingen van verkeersregelaars en politieagenten op. Toch was er aan het einde van de avond nog een meneer die dat niet nodig vond. De verkeersregelaar zei ‘meneer, u moet even wachten’, waarop hij antwoordde ‘hoezo even wachten?’ en liep vervolgens gewoon door.

Onder een slideshow met elf foto’s (klik op pijltjes of swipe):

Bijdrage door Michel Schermer