Deze week geen Zaanse bomen in onze serie Groene Superhelden. Maar ook vandaag een groen alternatief: met De Orkaan het Zaanse oerwoud in. Vorige week de Balkenhaven, vandaag het Plofbos.

Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.

Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.

Expeditie 2: Hembrug
Het ‘oerbos’ op het Hembrugterrein was bedoeld om eventuele explosies bij de munitievervaardiging of –opslag op te vangen. Het is een verzameling van stevige bomen en dichte begroeiing. Het monumentale bos wordt ook wel plofbos of kleibos genoemd.

Er is nooit een ontploffing van enge betekenis op het terrein geweest zover wij weten. Dus het bos staat er onaangeroerd bij.

Hoe er te komen? Vroeger was het terrein – militaire bestemming – hermetisch afgesloten maar tegenwoordig is de poort open. Eigenlijk moet je je altijd melden maar wie een smoel trekt van ‘ik hoor hier’ kan over het algemeen ongestoord doorlopen. Het bos zelf is overigens nog steeds officieel off limits (= verboden).

hembrug 2

En je moet er misschien wel snel bij zijn. Langs het oerwoud komt een nieuwe toegangsweg. Ook zijn er plannen voor bebouwing: woningen (wat lastig is omdat zoiets strijdig is met de huidige milieunormen) of bedrijven / culturele instellingen. In alle plannen wordt overigens het bos grotendeels gespaard.

kaart hembrug

Hoe ziet het er in het wild uit? Fotograaf Gé Dubbelman maakte deze Timelapse-video en zette die op YouTube.