Met De Orkaan de rimboe in, deel 4: de Fortuinweg

Deze week deel 4 van “met De Orkaan het Zaanse oerwoud in”. Vorige expedities trokken naar de Balkenhaven, het Plofbos en het eiland Bloemendaal. Vandaag: de Fortuinweg.

Op ontdekkingsreis in je eigen achtertuin. Gewapend met kompas, klamboe en klewang gaat De Orkaan op zoek naar de wildste stukken Zaanstreek.

Ver is het niet, maar wel ontoegankelijk en onbegaanbaar, en soms zelfs verboden. Geen uitje voor mietjes, watjes en Landallers. Wie het Jagersveld en het Twiske al doorkruist heeft, is niet voor één gat te vangen: slagbomen trotserend, tijgerend onder prikkeldraad en per kano als het moet.

Expeditie 4: de Fortuinweg
Vlak naast het politiebureau ligt het gebied van de Fortuinweg. Tegenwoordig voert een fietspad dat uitkomt bij De Middel in Westzaan langs het gebied. Vroeger was het een autoweg die vanaf de Guisweg uitkwam in Westzaan (waar het nog steeds het Guispad heet).

Het gebied staat op de nominatie voor woningbouw. Maar ook hockeyclub De Kraaien zou graag naar dit stukje Zaanstad verhuizen. Opschieten dus.

fortuinweg

Het klein stukje rechts-boven, achter de benzinepomp bij de J.O.P. de Pannakooi, is populair bij bepaalde groepen. Anderhalf jaar geleden werd voor dat gebied een zuipverbod afgekondigd.

Hoe kom je er? Eenvoudig. Er loopt niet alleen een fietspad langs maar ook een zandpad dwars door het gebied.

fortuinweg

Het is een gebied met een geschiedenis. In 1720 werd daar papiermolen Het Fortuin gebouwd, de molen is verbrand op 4 januari 1894. De molen was enige tijd in handen van de firma Van Gelder, die later uit zou groeien tot een internationaal papierbedrijf.

het fortuin

Het molenaarshuis bleef gespaard. Op de plaats van de molen kwam een stenen pakhuis waarop de molennaam Fortuin werd gezet. Nu is dat woonhuis, het was bv. eigendom van een autorijschool die op het afgesloten stuk Guisweg een slipschool begon. (de foto’s hieronder en hierboven komen uit de Molendatabase).

fortuin boerderij

Voetbalvereniging Zaandijk speelde vanaf het seizoen 1925/1926, voordat ze in 1940 verhuisde naar de Diederik Sonoyweg, ook in dit gebied. Op het land van Boer Krijt, bij boerderij Het Fortuin: “Over het Spoor bij het huidige politiebureau” volgens de website van Zaandijk.

Hieronder het kampioenelftal uit het eerste jaar, het witte Fortuinhuis is duidelijk zichtbaar (meer historische foto’s. o.a. enkele uit die periode hier).

zvv zaandijk 1929

Op datzelfde stuk grond sprak op 13 juni 1937 NSB-leider Anton Mussert zijn volgelingen toe. Bij het gemeentearchief vonden we deze foto (ook de foto hierboven komt uit het onvolprezen archief van de gemeente Zaanstad).

mussert fortuin

En dan is er ook nog het Fortuinfonds dat o.a. molen De Schoolmeester (een stukje verderop richting Westzaan) onderhoudt.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *