Meubelboulevard Westzijde

Vroeger werd deze straat wel de ‘fluwelen’ Westzijde genoemd, wellicht verwijzend naar de vele chique winkels.

Tijden veranderen. Wat in Zuiderhout niet van de grond kwam (een woonboulevard) lukt prima op de Westzijde. Alleen al op het eerste stukje – tussen Gedempte Gracht en Stationsstraat zijn 7 à 8 panden in gebruik door de meubelbranche.

Twee panden onder zijn al jaren in gebruik bij Zaandam Meubelen. Gespecialiseerd in meubels die niet al te duur zijn volgens onze waarneming, bij de inrichting is geen binnenhuisarchitect betrokken geweest. In het linkse pand zat ooit de Schoenenreus, daarnaast zat Dirk Groen.

Ook het pand ernaast (voorheen Kruidvat) is in gebruik bij Meubelen Zaandam, dat wordt een grote speler op dit stukje.

Naast de Xenos zit Meubels Zaandam (niet te verwarren met Zaandam Meubelen). Vroeger zat daar Fashion Café en daarvoor Prénatal..

Meubels Zaandam heeft ook het voormalige Younity in gebruik. Daar zat Vintage Adventures (nu naar de overkant) en daarvoor Intertoys.

Even verder zit Ankara Marrakesh Meubels (vroeger: Dudink Groen en daarvoor Berg & Berg).

De naam Ankara Marrakesh Meubels staat ook op het pand daarnaast, maar dat is al bijna leeg. Een prachtige plek voor een nieuwe meubelzaak denken wij. (Het oude Handyman-pand is nu soort van woonhuis).

Aan de overkant is Vintage Adventures (‘authentieke meubels uit India’) te vinden.

Foto’s: De Orkaan (idee: Bas Sommeijer)

Deel dit artikel:

22 reacties

 • J.L. Koppenol

  Gek dat de huur voor hen wel is op te brengen,terwijl andere middenstanders juist deze deuren moesten sluiten. Zie daar nooit rijen mensen voor de deur, en zoals gezegd meubels met lage prijzen.

  • mieneke kolen

   beste redactie, Cor en ik, Mieneke Kolen, hebben een geweldige tijd gehad op de Westzijde. We hebben zelfs met elkaar een achterpagina met advertenties gehad in het dagblad van noord-holland. De mensen kwamen overal vandaan, het wekte ook mee dat Wastora daar was. 100 passanten in 5 minuten op een zaterdag.
   Maar tijden veranderen en daar moet je op inspelen.
   De Westzijde geeft nu aan wat de inwoners prettig vinden.
   De tijdgeest van 2022.

 • De westzijde is niet meer zo als het was gaat heel erg achter uit
  En woonboulevard op west is niets aan dat is voor de Turken niet voor ons hollanders

  • Oliver de Wit

   Als winkelende “Hollander” raad ik U van harte aan om zaken niet te segregeren op basis van afkomst — koop eens een Vlaams frietje bij die Egyptenaar op de Dam bijvoorbeeld, of stap binnen bij de Thai op de Rozengracht.

   En uiteraard zijn er altijd winkels waar niet iedereen voor warm loopt — de kwaliteit van de Britse Primark is om te huilen, de Deense Flying Tiger is leuk voor mijn dochter maar vind ik ook niets aan.

   Afkomst en stijl zegt niet veel. Voor ieder wat wils.

   (Op een goede electronica/witgoedzaak na, uiteraard, dat is Zaandam niet gegund)

 • hans van rheenen

  Er zullen ongetwijfeld genoeg redenen zijn …

  voor de vastgoedeigenaren van de opgevoerde panden aan de West-Zijde, om niet (langer) op een betere toekomst (lees hogere huurinkomsten), te blijven wachten en is het risico dus groot, dat de Fluwelen-Westzijde inderdaad een soort van woonboulevard blijft, waar minder aantrekkelijke zaken met korte opzegtermijnen en lage huren zich zullen gaan vestigen.

  Temeer gezien de al uitgewerkte ontwikkelingen in de Peperstraat, waar straks een (over-)vloed van winkels in de plinten van de woningen is bedacht en de Burcht, samen met de Zuiddijk die óók opgeknapt zal worden om weer zoals in het verleden attractiever gemaakt te worden als shoppinggebied met uitzicht op de Zaan en het havengebied.

  Leegstand alom? Lage huren voor winkels die niet nodig zijn, nu al af te zien? Matrassenwinkels, kappers, scooterzaken, horeca, nachtwinkeltjes en nog meer goedkopere kledingzaakjes i.p.v. een attractief bruisende Zaanse binnenstad in de toekomst?

  Wanneer we een kwalitatief hoogwaardig groter winkelcentrum willen, dat de huidige keten-monotone Gedempte Gracht kan aanvullen, zou een bevraging van de plaatselijke bevolking een mogelijkheid kunnen zijn, welke winkels zij absoluut missen als aanvulling op de ketenwinkels die er al zijn. Misschien alvast meer gericht op de dienstverlening, de zorg, toerisme, aanvullende service van grote onlinezaken, innovatieve ideeën vanuit meer ontwikkelde creatieve broedplaatsen, de succesformule in andere groeisteden?

  Ik las ooit, dat de middenstand in Zaandam hiervoor niet breed genoeg georganiseerd is om op voorhand te kunnen sturen. Misschien kunnen ook de toekomstige vastgoedeigenaren nu al gaan samenwerken met de city-planners van de gemeente om een te verwachten een leegstand, die nu al deels aanwezig is, te kunnen verhinderen.

  Dan kan de heer Soeters, onderbouwd, nù nog met de commerciële vastgoedeigenaar van de Peperstraat beslissen om van de geplande winkels in de plinten op straatniveau, tòch nog de broodnodige (sociale) woningen te maken en komt de West-Zijde eerder niet meer verder in de uitverkoop?

 • Jeanne bruins

  Jammer zoveel van hetzelfde in de stad. Liever variatie in winkels.

 • Bert Versteeg

  Aanvankelijk heette het deel van de Westzijde tussen de Dam en de Papenpadsluis de Molenbuurt naar meelmolen De Ruyter.
  Vanaf het midden van de 17e eeuw werd wel gesproken van de Fluwelen Westzijde omdat er veel welgestelden woonden.
  De naam heeft dus niets met de winkels te maken want pas in de 20e eeuw werd het zuidelijk deel van de Westzijde winkelstraat terwijl er het noordelijk deel bedrijven als Simon de Wit, Verkade, Sabel, Pieter Bon, de gasfabriek en de Hart en de Zwaan kwamen.

 • Zo jammer, Zaanstad neem deze panden terug in beheer, knap ze op in de oude staat en maak er appartementen van.

 • Samuel van den Brink

  Wat is het doel van dit artikel?
  Inspelen op de onderbuikgevoelens van mensen, hopend op veel reacties, zodat er meer advertentieinkomsten worden gegenereerd?

  Oprechte, diepgaande journalistiek kan het niet zijn.
  Al verwacht ook niemand dat van De Orkaan natuurlijk.

  • Sam Huisman

   Ja, het is allemaal speculatie. Maar als je kijkt hoe rustig het in deze winkels is (volgens mij rijdt iedereen toch naar spaanplaatketens als Kwan, Lee of Ike) is het een relevante vraag: klopt dit fenomeen en is dergelijke monocultuur wenselijk?
   Vergelijk de situatie met kapperszaken op de Zuiddijk en Nutellawinkels in de grote Binnenstad.

  • De Orkaan

   De speculatie zit bij de reageerders zelf. We laten dat graag aan hun eigen onderbuik over. (En als je vreest voor veel reacties, waarom reageer je dan?)

   Wij constateren alleen dat deze opmars opmerkelijk is. De panden waar Zaandam Meubelen zitten, staan al jaren op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. Dat geldt niet voor de andere panden. Dat lijkt een soort van olievlek. (Die laatste reactie snapten we niet, wat is Kwan, Lee en Ike?)

 • D. Janssen

  Het zal alleen maar minder aantrekkelijk worden en net als voorheen de Peperstraat en de Zuiddijk gaan verpauperen.
  Leegstand en pop uppies zijn de overblijfselen van eens gezellige winkelstraten. Hak knopen door en blijf niet in het verleden hangen. Maak er woningen van zodat er weer leven in komt!

 • Pieter de Vente

  Zo snel mogelijk al die winkels eruit!

 • Frans Kwast

  Winkelstand, winkelen in fysieke zaken, het is achterhaald. Zeker voor de jonge en toekomstige generaties. Dus inderdaad de winkels er uit, zeker degene die al die meubelmeuk verkopen, en de gevels in de oude staat terugbrengen. En dan graag veel vormen van wonen ervoor terug.

 • G. Koekkoek

  Voorheen woonden de winkeleigenaren vaak boven de winkel.
  Nu zien we wat verlopen gordijnen en delen die in opslag staan in de bovenwoningen

  Lijkt eerder op dat de huurders geld toe krijgen om de boel bewoonbaar te houden.

 • André van Beveren

  Waarom is het in Alkmaar, Purmerend en Hoorn gezelliger winkelen? Omdat daar diversiteit te vinden is. En gezellige ‘oude’ straatjes. En, zeker niet onbelangrijk, veel kleine middenstanders die voor variëteit zorgen. De Gedempte Gracht, naam moet snel anders want er ligt weer water in de Gracht, is volkomen ongezellig, winkelaanbod slecht, diversiteit is ver te zoeken, en de aanliggende ‘oude’ straatjes zijn er niet. In de afgelopen jaren is er veel gesleuteld aan de Gedempte Gracht, maar er is nog steeds geen goede oplossing gerealiseerd. De vraag is of dat überhaupt wel kan.

 • Rik Romijn

  Gedempte gracht is 1 hele grote bodemloze put. Hoeveel geld is daar al geinversteerd. Dat zal nooit wat worden. Kiep al het geld eens in de nagelegen dorpjes maak daar wat van het is daar nu al gezelliger dan in het hele Zaandam.

 • Fred Blijestein

  Zaandam heeft totaal geen uitstraling. Vergeleken met de Zaanweg in Wormerveer en het centrum van Krommenie. Toch worden er nog steeds miljoenen in de Gedempte Gracht gepompt. Vergeleken met winkelcentrum Amsterdam Noord (4km verderop,) is Zaandam een lachertje. Gemeente Zaanstad geef eens toe dat de Gedempte Gracht een mislukt project is. En rrealiseer eens dat Zaanstad niet alleen uit Zaandam bestaat

 • Diederik Eijer

  Ik denk dat de focus op het prestigeproject gedempte gracht de omliggende delen van het centrum ernstig benadeeld heeft. Ze zeggen een lange termijn visie te hebben. Lange termijn geleden, toen Watora vertrok, heeft Zaanstad verzuimd hier adequaat beleid op te voeren en de westzijde laten (ver)vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *