Middelburg sluit… na 100 jaar geen boekhandel in Wormer

In Wormer is vanaf 1 januari 2018 geen boekwinkel meer. De vestiging van Middelburg Boek & Buro sluit eind december. De vier personeelsleden verliezen hun baan.

Volgens Middelburg wordt er voor de ING die ook in de winkel is gevestigd een oplossing gezocht, het PostNL-punt verhuist naar een andere locatie in Wormer.

Op het adres Dorpsstraat 87 in Wormer is al heel lang een boekhandel gevestigd. Ook Bruna was ooit in het pand gevestigd, tot zeker midden jaren zeventig zat boekhandel Kuijper op deze plek.

De oudste afbeeldingen zijn uit ± 1920 en in het Waterlands Archief te vinden (Jan Blokker meldt in de comments dat de winkel werd geopend op 23 november 1907 – 110 jaar dus). Het gemeentearchief Zaanstad bezit deze ingekleurde ansichtkaart (uitgegeven door ), de man in de deuropening is I.P. Kuijper, rechts van hem zijn vader P. Kuijper.

Boekhandels zijn sowieso dun gezaaid in de Zaanstreek – op de Bruna-filialen na en in Krommenie uiteraard Stumpel. Erik Schaap pleit op zijn blog voor een boekhandel in de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht in Zaandam. Hij ziet veel belangstelling voor literatuur, o.a. bij de literaire salon Mens durf te Lezen in het Zaantheater en de avonden van de Culturele Raad Zaanstad. Wie € 3 miljoen heeft kan meteen beginnen volgens Schaap.

Foto boven: Google Streetview

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Deze boekhandel bestaat sinds 1907.
  Om precies te zijn: het winkeltje werd geopend op 23 november 1907.
  Over twee dagen zal het dus groot feest zijn, neem ik aan.
  Zie ook de Zaanlander van 22 november 1957.
  Jammer voor Wormer, dat deze boekwinkel verdwijnt.

 • Ferdinand

  De Bruna was dezelfde eigenaar, die toen alleen Bruna franchises eas, daarvoor zat hij er al onder de naam Middelburg, daarna ook weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *