Geen nieuws is te groot of te klein voor De Orkaan. Maar toen Josefien Gigengack ons de ‘scoop’ gaf van een nieuwe ijssmaak bij de IJsstudio in Krommenie, kropen we niet direct achter de schrijfmachine.

Zo makkelijk kwamen we er niet vanaf. Een dag later hing ze al aan de bel:

‘Gaan jullie nog eens wat met dat ijs-nieuws doen?’

Wetende dat het niet vanzelf op zou houden, vroegen we door. Wat is het nieuws, waar zit precies de angel*?

Nou, daar kwam dus een verhaal achter vandaan dat zo lokaal en zo zoet is, dat het eigenlijk niet níet verteld kan worden.

De nieuwe smaak is Honingijs met Griekse yoghurt en walnoten. Dat klinkt al behoorlijk lekker, maar er zit meer achter dan alleen een goed recept.

De honing komt van Michael Keur, een Vrienden-Honing-imker ook uit Krommenie die niet alleen honing oogst, maar een deel van Assendelft langzaam omtovert tot bijenparadijs. 

Michael, ook slager van beroep, begon aan de rand van het weiland een heus Bijland: een plek waar bloemen, bomen en riet teruggebracht worden voor bijen, insecten en alles wat daar weer op leeft. Zijn missie wordt mede mogelijk gemaakt door mensen die zijn honing, kaarsen en andere producten kopen. 

Tipgeefster Josefien, zelf ook een groot bijenliefhebber, verkoopt de producten van Michael al een paar jaar in haar Loppis. We rekenen dit niet onder reclame, want de gehele(!) verkoopprijs gaat naar de bijen van Michael. 

De maker van het ijs is Tomas Duyn, sinds begin 2024 eigenaar van de IJsstudio in Krommenie. IJs maken zit in zijn bloed: hij leerde het vak van zijn oom en tante bij het IJspaleis in Driehuis en bouwde daarna ervaring op bij de IJscompagnie. Nu maakt hij zijn eigen smaken. Liefst met lokale ingrediënten. En het ultieme lokale ingrediënt kreeg hij in de schoot geworpen van Michael. Hij gaf de honing aan Tomas voor duurzaam en lokaal ijs: 

‘En iets voor het dorp om van te genieten en te smullen’ 

Josefien proefde het ijs als een van de eersten. En was meteen verkocht. Waarop ze besloot De Orkaan te spammen informeren over deze lekkernij met een verhaal:

‘Lokaal geoogst, lokaal bereid, lokaal verkocht én lokaal gegeten. Een bolletje met een verhaal en met een lichte crunch van walnoten’ 

We gaan het proeven! 

* Bijzonder bijenweetje: Een honingbij steekt alleen als ze zich echt bedreigd voelt. Haar angel zit vast, dus als ze prikt, laat ze niet alleen haar angel maar ook een stukje van zichzelf achter met fatale afloop. Een moedige daad, maar liever houdt ze zich bezig met belangrijker werk: bloemen bestuiven, gewassen in leven houden, en bijdragen aan… heerlijk honingijs.

Door Dorine Kat. De foto’s en een deel van de informatie komt van Josefien Gigengack (zus van onze hoofdredacteur), verdere informatie komt van de imker en de ijsboer.