‘Het onkruid stond tot ver boven het hekje dat halen ze nu weg! Er zitten nieuwe mensen in het gemeentehuis en ze weten nu al alles over de geschiedenis van het pand. Je mag ze bellen!’  Aan het woord is Josefien Gigengack die de scoop doorbelt aan haar zus van De Orkaan.

Ze geeft ons het nummer van Merijn de Graaff, een van de noeste arbeiders rond het monumentale rijksmonument aan de Zuiderhoofdstraat 151.

Toen wij in 2021 schreven dat het raadhuis te koop stond werd er flink onder dat stuk gereageerd. Mensen waren vooral bang dat het verkaveld zou worden om om te bouwen tot appartementen. Dat is niet gebeurd. Kersvers huurder Merijn meldt: 

‘Over drie tot vier weken hopen we erin te gaan met ons bedrijf MasterTolken. We zijn nu druk met opknappen, schilderen en de aanleg van de IT-omgeving.’ 

Het bedrijf komt uit de Zaandammer Westzijde en is ontstaan uit vier vrienden/collega’s die voorheen samen bij een opleidingsinstituut voor tolken/vertalers zat dat werd overgenomen door een grote speler ‘de mannen in pakken’ en daarna failliet ging. 

De onderneming is bijzonder omdat er landelijk weinig aanbieders zijn van opleidingen voor tolken. Daarnaast worden ‘hun tolken’ ingezet bij klussen door het hele land. 

Het huurcontract loopt tenminste vijf jaar. Wat ze met de oude, inpandige gevangenis gaan doen is nog niet bekend.

Door: Merel Kan, tip en foto’s Josefien Gigengack, informatie Merijn de Graaff