‘Power to the people, people have the power!!’, schreeuwen de tientallen demonstranten aan beide kanten van de Wilhelminastraat. De demonstranten van onder andere Milieudefensie en Extinction Rebellion zijn aanwezig om de aandeelhouders van Ahold Delhaize te attenderen dat zij een aandeel hebben in plasticvervuiling en de schending van mensenrechten.

Van de 100 aandeelhouders die vandaag in Zaandam aanwezig zijn, zijn 40 aandeelhouders van Milieudefensie zelf. Zij kochten onlangs aandelen van het bedrijf zodat ze inspraak konden hebben op het beleid. Samen met deze 40 mensen van Milieudefensie zijn er meerdere juristen en advocaten van de non-profit organisatie aanwezig om alles wat het bedrijf vandaag vertelt nauwkeurig te noteren, in de hoop dat Ahold Delhaize stappen zet die juridisch niet mogen. Zo kunnen ze, eventueel, in de toekomst het Zaanse bedrijf voor de rechter slepen. 

Een van die (recente) 40 aandeelhouders van Delhaize, staat vandaag netjes in pak te wachten om het Zaantheater te betreden. Maurice Gobbens uit Breda staat gewoonlijk voor de klas als wiskundeleraar op een middelbare school:

‘We hopen vandaag er voor te kunnen zorgen dat Delhaize nu al veranderingen doorvoert, maar de kans is groot dat ze straks heel erg vaag blijven, ook omdat alle juristen aanwezig zijn.

‘Het Zaanse publiek, dat rond de middag de heute passeert reageert vrij positief’, vertelt Julianne, demonstrant van Milieudefensie én Extinction Rebellion. De Den Haagse stond dit weekend nog op de A12 met de laatstgenoemde organisatie om vandaag de aandeelhouders met hun neus op de feiten te drukken:

‘Alle kleine beetjes helpen echt. Ook al zal je de optiek van de aandeelhouders niet kunnen veranderen, dan loopt of fietst er wel iemand voorbij die je kan inspireren om het goede te doen voor de mens en de wereld.’

Door Remi Kerkhoven, foto’s Rens Kamminga