Mobiel Banditisme in Zaandam!

Wij slaan weleens een winkeldiefstal over, maar hier gaat het om iets bijzonders.

Een primeur denken wij.

Voor zover we kunnen nagaan, is dit de eerste boevenstreek die door onze Zaanse politie m/v wordt geoormerkt als ‘mobiel banditisme’.

Wij zochten voor je uit wat dat precies is.

Net verscheen op de beroemde Facebookpagina het navolgende bericht:

5 AANHOUDINGEN NA WINKELDIEFSTAL

Gisterenmiddag hield een scherpe beveiliger van een bouwmarkt in Zaandam 5 mannen aan. De mannen waren de winkel ingelopen en gingen afzonderlijk van elkaar “shoppen”.

Geregeld kwamen de mannen bij elkaar om gereedschap uit te wisselen en verpakkingen te verwijderen.

Wij hebben sterk het vermoeden dat het hier gaat om mobiel banditisme.

Maar wat is dat dan?

Mobiel Banditisme

Je zou mobiel banditisme ‘grensoverschrijdende criminaliteit’ kunnen noemen, maar criminaliteit is natuurlijk altijd grensoverschrijdend. Mobiliteit slaat hier op ‘uit het buitenland’. Rondtrekkende bendes zijn zo oud als de weg naar Rome. En omdat boeven zich niet altijd aan de wet houden, hebben ze ook lak aan grenzen.

In 2013 verscheen er een wetenschappelijk politierapport over mobiel banditisme. Daarin staat:

In 2010 werd de volgende Europese definitie van mobiel banditisme geformuleerd: ‘Een mobiele (rondtrekkende) dadergroep is een vereniging van daders die zich stelselmatig verrijken door middel van vermogenscriminaliteit of fraude (met name winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij), binnen een breed gebied waarin ze activiteiten uitvoeren en die internationaal actief zijn’ (Raad van de Europese Unie, 5 november 2010). Wij gebruiken deze definitie ook, maar voegen er nog twee categorieën van criminaliteit aan toe: autodiefstal en diefstal uit auto’s.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *