Mogelijkheid referendum cultuurcluster onderzocht

Vandaag worden door Jan de Bruin, een van de initiatiefnemers van Kultuurklutser, de eerste 500 handtekeningen aan Burgemeester en Wethouders overhandigd.

De handtekeningen werden verzameld omdat de groep graag ziet dat er een referendum wordt gehouden over het al dan niet bouwen van het nieuwe cultuurcluster.

Deze maand vroeg Inverdan-wethouder Addy Verschuren de gemeenteraad om € 7,7 miljoen extra uit te trekken voor het gebouw. Daarmee valt het fiks duurder uit. In december al vertelde wethouder Dick Emmer de raad dat geen aannemer het Cultuurcluster wil bouwen voor de prijs die het college van B&W daarvoor over heeft.

De raadsleden René Tuijn (PvdA), Maikel Kat (SP), Natasja Groothuismink (Rosa) en Martin Hoek (D66) bereiden, op verzoek van alle fractievoorzitters, het proces rond het referendum voor.

Een belangrijk onderdeel in dit proces is het beoordelen of het besluit dat B&W aan de gemeenteraad op 12 januari heeft voorgelegd referendabel is. De gemeenteraad heeft twee hoogleraren Bestuursrecht, Solke Munneke van de Rijksuniversiteit Groningen en Jon Schilder van de Vrije Universiteit Amsterdam ingeschakeld om hierbij te adviseren.

Op16 februari wordt door de gemeenteraad besloten of er het referendum er komt.

December maakten we dit filmpje:

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Caramelvla

  Huh, wat?

  Eerst handtekeningen ophalen voor een referendum en daarna pas onderzoeken of het wel mogelijk is om een referendum aan te vragen?

  Dus straks een hoop teleurgestelde mensen in de Kultuurklutser omdat er geen referendum komt.

 • Hans Kuyper

  Een referendum aanvragen kan altijd. Vervolgens beslist de gemeenteraad of het bewuste besluit ook referendabel is. In dit geval is het niet helder of de kredietaanvraag die nu voorligt wel een nieuw besluit is, of dat de raad al in 2013 akkoord is gegaan met de bouw van een Cultuurcluster. In het laatste geval zou een referendum niet meer mogelijk zijn. De gemeenteraad laat zich hierover informeren door twee hoogleraren. En natuurlijk gebeurt dat nu pas, ná de aanvraag voor een referendum, omdat het zonde van de tijd en het geld zou zijn om iets te onderzoeken waar vanuit de samenleving geen behoefte aan is. De gemeenteraad gaat zorgvuldig te werk, en de aanvragers van het referendum kennen de procedure.

 • De Orkaan

  Welk besluit in 2013 was dat dan? Toen was er in ieder geval geen sprake van een cultuurcluster. Wel van Figaro. Woningen en winkels.

 • Co Rol

  Al woon in niet in Zaanstad maar in Wormer, ben ik sterk geneigd de kant van Jan de Bruin te kiezen. Anderzijds weet ik nog goed hoeveel protest er vanuit bepaalde hoek was tegen de bouw van het Zaantheater. Met name van mensen die er nu kind aan huis zijn. En die nu (dus) waarschijnlijk heel blij zijn dat het er is. Waarmee ik maar wil zeggen dat het niet ondenkbaar is dat zelfs Jan de Bruin ooit een dankbaar bezoeker zal zijn van het (de?) Cultuurcluster.

 • Een JordaanseKalver is AmsterZaans

  Gewoon het oude plan Figaro met kiss and Ride bouwen. Cultuur gebouwen moet je juist verdeeld over de stad laten De Fabriek is de Film Fabriek aan de Zaan Gewoon laten staan.
  Figaro bouwplan was een prachtig mooi bouwsel ..ik zeg FiGARO Doen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *