Molenmuseum wil eigen parkeergarage

Na het plan voor een eigen Zaanse MolenCard wil de Vereniging De Zaansche Molen nu ook een eigen parkeervoorziening op de Zaanse Schans.

De parkeergarage (met een laag onder, een laag gelijkvloers en een laag boven de grond) moet integraal onderdeel worden van de Wereld van Windmolens die de Vereniging gepland heeft op het terrein van Villa Kalverliefde aan het eind van de Kalverringdijk.

In het persbericht dat de Vereniging heeft uitgegeven, wordt aangegeven dat de hoop op een gezamenlijk verdienmodel is opgegeven, en een eigen beleid op dit gebied is de enige optie om op langere termijn de belangen van het nieuwe Molenmuseum te waarborgen:

“Parkeren is eigenlijk het enig werkende businessmodel op de Zaanse Schans. Met een tientje per auto en plek voor 270 auto’s in onze nieuwe voorziening hebben wij ons verdienmodel rond.

Wij willen de Stichting de Zaanse Schans geenszins in de wielen rijden. zij mogen het busparkeren (€ 22 per bus) blijven faciliteren, en natuurlijk ook auto-plekken hebben. Maar laten we eerlijk zijn: de mensen komen voor de molens en die molens zijn van ons. Dus die inkomsten ook.”

Om de verkeersstroom op te vangen moet de Engewormer worden verbreed en een nieuwe brug over de Ringvaart worden aangelegd. “We zijn daarover in overleg met de gemeente Wormerland” zegt een woordvoerder van de vereniging:

“die hebben daar wel oren naar, ze balen ervan dat Zaanstad nu alle overlast van de Zaanse Schans heeft, Wormerland wil ook graag onderdeel van dat probleem worden.”

De parkeergarage komt in de kelder van Villa Kalverliefde en op de begane grond en de eerste verdieping. De Wereld van Windmolens komt daar weer bovenop. “Logisch”, aldus de vereniging, “hoe hoger hoe meer wind je vangt!”

Om 16.00 vanmiddag worden de plannen door voorzitter André Drost en manager Peter-Jan van Steenbergen gepresenteerd op het terrein van Villa Kalverliefde.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *