Molenmuseum Zaanse Schans kost € 3 miljoen

Het Molenmuseum wil verhuizen vanuit Koog a/d Zaan naar de Zaanse Schans. Het nieuwe onderkomen kost € 3 miljoen. Het museum wil € 1 miljoen subsidie van de gemeente en € 1 miljoen zelf ophalen bij andere fondsen.

Het resterende miljoen moet vooral komen uit de verkoop van het huidige museum aan de Museumlaan in Koog a/d Zaan.

De gemeente wil de subsidie voor het museum afbouwen, maar de huidige 10.000 bezoekers per jaar zijn niet voldoende om het museum levensvatbaar te houden.

Sluitende exploitatie
Verhuizing naar de Zaanse Schans zou het aantal bezoekers doen stijgen, wat dan weer zou moeten leiden tot een ‘sluitende exploitatie’.

Het nieuwe museum rekent op 50.000 a 60.000 bezoekers per jaar. De museumwinkel moet € 20.000 à € 24.000 per jaar aan winst opleveren. De horeca ongeveer € 40.000.

De Wereld van Windmolens, zoals het museum zou moeten gaan heten, moet aan het begin van de Schans komen, op het terrein De Haan.

Wereld van Windmolens

Jaarlijks bezoeken 1,6 miljoen mensen de Schans (naar verwachting zouden dat er binnen 7 jaar 2,5 miljoen zijn); 300.000 daarvan bezoeken molens. De Wereld van Windmolens zou daar niet alleen van profiteren, ze zou ook meer mensen naar de Schans trekken, de verblijfsduur verlengen en het bezoek spreiden.

Zaanse fondsen
De geschatte investering voor de Wereld van Windmolens is € 3 miljoen. De Vereniging de Zaansche Molen, de beheerder van het museum, wil door verkoop van het huidige pand € 700.000 bijdragen. En € 300.000 uit andere middelen. Pikant detail is dat het huidige pand in 1973 voor 1 gulden door de gemeente verkocht aan De Zaansche Molen. De voorwaarde was dat de bestemming Molenmuseum zou blijven. B&W moet dat besluit dus ongedaan maken.

Van Zaanse fondsen (Honig Laan fonds, het PM Duyvisfonds, het gebr. Visserfonds, het Gerrit Blauwfonds) en landelijke fondsen (het VSBfonds, de BankGiroloterij, de Postcodeloterij) zal nog eens € 1 miljoen moeten komen.

Wereld van Windmolens tekening

Het resterende miljoen moet een gemeentelijke subsidie worden. In een recente Raadsinformatiebrief stelt de gemeente dat er “in dit stadium nog geen besluit over een eventuele bijdrage en de hoogte er van” zal worden genomen.

Zaans Museum
Het college wil ook dat er samengewerkt wordt met het Zaans Museum. Museum-directeur Jan Hovers is bang dat zo’n Wereld van Windmolens wel eens bezoekers bij ‘zijn’ museum weg zou kunnen halen (zie Ronald Maussault in Dagblad Zaanstreek). Maar de gemeente “kan en wil geen investeringsbijdrage leveren als dat leidt tot (harde ) concurrentie met het Zaans Museum.”

Ook kan er een probleem ontstaan met Europese regels over staatssteun als subsidie voor het nieuwe Molenmuseum voor commerciële ondernemers oneerlijke concurrentie op gaat leveren. In de Wereld van Windmolens komt horeca en een museumwinkel.

Masterplan Zaanse Schans 2030
Zaanstad koppelt een besluit over een bijdrage aan de Wereld van Windmolens aan het ‘Masterplan Zaanse Schans 2030’ en de samenwerking tussen de musea.

Het molenmuseum zelf wil in september 2018 open gaan op de Zaanse Schans.

Wereld van Windmolens kaart

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *