Het is een mooitje! Het Zaanse gondeltje ligt strak in de lak te stralen in de Zaan, voor het Monet-atelier.

Zojuist is ze rijkelijk overgoten met champagne door niemand minder dan de mooie Roya, de vrouw van burgemeester Hamming.

Studenten van het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam (Nick van Stralen en Timo Kruk) zijn verantwoordelijk voor de bouw van het sierlijke scheepje dat de naam ‘Gebroeders Hos’ zal dragen. Deze mannelijke naam vinden wij zeer modern en inclusief, omdat iedereen aan het lijnenspel en de sierlijke ranke vormen kan zien dat het om een vrouw gaat.

Op deze foto zie je onder meer oud-wethouder Dennis Straat, die nu in Landsmeer de ambtsketen mag dagen (hij staat met zijn rug naar ons toe en is Urban gekleed; stoere streetwear met een hippe touch; oversized jasje, elleboogbescherming, sneakers en casual broek), oud-burgemeester Geke Faber (net voorbij Dennis, blond, glas in de hand), met naast haar nieuw-burgemeestersvrouw Roya.

Monet zou er ook bij zijn, maar om heel eerlijk te zijn – en dan zijn we dus even eerlijk nu – denken we dat het om een gevalletje nepnieuws gaat. Als je heel goed kijkt dan lijkt de baard namelijk nep. Daarbij hebben we ons laten vertellen dat Monet al zo’n 90 jaar dood is. Oordeel zelf. Een echte Monet of niet?

Bouwers Nick van Stralen en Timo Kruk, zij werden professioneel bevraagd door de man met de microfoon en het golvende haar.

Wat verder opviel: de bbq op het balkon bij de schuinbovenburen van van het Monet-atelier. Het lijkt ons heerlijk daar een avondje te hangen!

Daar ligt ze in volle glorie: ‘De Gebroeders Hos’

Deze reportage kwam tot stand met medewerking van Bas Sommeijer.