Vanmorgen werd er bij het monument Christus Koning aan de Oostzijde in Zaandam een kleine plechtigheid gehouden waarbij het monument ‘officieel’ toegevoegd werd aan de lijst met oorlogsmonumenten van het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad. Voorzitter Els Venis-Kaak (links) was dan ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Officiële erkenning houdt ook in dat het Comité zich gaat inzetten voor adoptie van het monument door een school, wat onder meer betekent dat er eens per jaar bloemen bij het monument worden neergelegd en er een kleine plechtigheid wordt georganiseerd.

Ook zal er over het monument een film door Monumenten Spreken worden gemaakt, voorzitter Merel Kan was ook aanwezig bij de her-onthulling, zij: “vond het een waardevolle aanvulling op de andere 27 oorlogsmonumenten in de Zaanstreek. Dit geeft ons de kans om een minidocumentaire te maken over de kerk als verzetsbolwerk, waar bijvoorbeeld de Typhoon is ontstaan en waar BS commandant overste Wastenecker kantoor hield.”

Rechts op de foto pastoor Goedhart van de Bonifatiuskerk die begin volgend jaar een start hoopt te kunnen maken met het herstel van de fundering van de kerk. De kerk kan nog sponsors gebruiken.

(zie eerder bericht op De Orkaan over de achtergrond van het monument).

christuskoning

Meer foto’s op Facebook pagina van Stedelijk 4 en 5 mei Comité.