Morgen, 26 april, wordt op het ereveld op de Algemene Begraafplaats in Purmerend de plaquette onthuld met daarop de namen van Pieter Slooten uit Neck en Gerrit Kroon uit Jisp.

Zij zijn beiden opgepakt bij de overval aan de Kanaaldijk op de boerderij van Kramer op 28 januari 1945. Op 8 maart worden ze, samen met nog acht anderen die toen waren opgepakt, gefusilleerd als als onderdeel van de represaille op de aanslag op Höhere SS­ und Polizeiführer Hanns Albin Rauter.

Een monument Pieter Slooten staat aan de Pieter Slootenweg in Neck, op de hoek van de Wildschutweg (foto links boven).

Monumenten Spreken maakte een film over de gebeurtenis en interviewde getuigen. Hier het verhaal, de getuigenis van Tom Segers en de film.

De boerderij van Kramer
Piet en Trijntje Kramer zijn rustige mensen. Aan hun boerderij op de Kanaaldijk 53 in Neck valt niets vreemds te ontdekken. Toch is de hoeve een centrum van verzet. Tegen het einde van de oorlog bereidt een groep, waar Pieter Slooten onderdeel van is, zich voor op acties tijdens en na de bevrijding. Er worden schietoefeningen gedaan, wapens verstopt en er is een verborgen ruimte onder de hooiberg.

Op 28 februari 1945 gaat het mis. Er zijn veel verzetsmannen aanwezig als de Duitsers een inval doen. Het lijkt verraad. Op 8 maart 1945 worden elf van de opgepakte mannen gefusilleerd als onderdeel van de represaille op de aanslag op Höhere SS­ und Polizeiführer Hanns Albin Rauter. Pieter Slooten uit Wijdewormer is één van hen. Hij werd 26 jaar.

segersTom Segers (1923) zat in de BS-groep die kwartier hield op de boerderij van Kramer.

Jan en Paulus Konijn die zijn een meter of tien voorbij die boerderij, net dat die Duitsers daar waren, en die lopen daar samen. Een mof gaat naar hun toe. ‘Ausweis’. Ze hadden niks bij hun. ‘Mitkommen!’ Dus die kwamen mee en die werden ook gefusilleerd. En ik had er tegen gezegd: ‘Zie weg te komen!’ En dat ze niet het land in gevlucht zijn, begrijp ik nog niet.