Muskuseend Oostzaan deel 1: De Dahliasingel

Je hoort hem m/v niet, ze maken zichzelf nuttig door bijvoorbeeld slakken, torretjes en pissebedden op te ruimen en het is een gedomesticeerd (aangepast aan mensen), vriendelijk dier.

Toch lijkt het erop dat er in het dorp de laatste jaren minder sympathie is voor de muskuseenden.

Er wordt over ze geklaagd, ruziegemaakt over het wel of niet bijvoeren, en er zouden diverse dieren expres zijn doodgereden, of zijn lam geschopt.

Cor Hottentot vindt het welletjes en besloot er iets aan te doen. De historische band die Cor heeft met Oostzaan, gaat minstens zo ver terug als die van de eenden.

Hij werd geboren in de Kolk, en woonde aan de Haal. Zijn vader was vrachtwagenchauffeur, maar had veel dieren. Paarden, nertsen voor het bondt, zwanen voor hun dons, eenden voor de eieren, varkens voor het vlees, en de kippen waren meer voor de sier. De dieren waarmee hij opgroeide waren voornamelijk functioneel, maar hem is altijd geleerd dat je heel goed voor ze moet zijn.

Voor zijn werk komt hij overal in het dorp, en hij heeft oog, hart en kennis voor en van de eenden.

Cor weet wat er mis gaat, en dat draagt hij uit. Hij nam contact op met de gemeente om zijn kennis te delen, en Ed en Klaas van OVER-Gemeenten deden graag een rondje dorp met hem om daarvan te profiteren. Wij maakten vijf filmpjes van een minuut, die we de komende tijd zullen plaatsen. Vandaag deel 1: De Dahliasingel.

De Doorlopende sloot van de Dahliasingels staat ook in verband met de sloot van Lisweg-Dromerstraat-Wereing-Dors: overal zou er minder geschoffeld kunnen worden, zodat er meer voedsel te vinden is, (op plekken) een lagere beschoeiing zorgt ervoor dat de pullen niet verdrinken, en bosschages (riet vinden ze niks) langs de waterkant zou top zijn.

Rest ons te schrijven dat we de inzet van Cor Hottentot bewonderen. De muskuseend is door de mens deels afhankelijk gemaakt van de mens. Soms moet er bijgevoerd worden met het juiste voedsel, dat doet Cor, maar het wordt een dure ‘hobby’. Misschien is er iets te verzinnen om Cor te ontlasten.

Deel dit artikel:

8 reacties op Muskuseend Oostzaan deel 1: De Dahliasingel

 1. ikkeook schreef:

  nertsen hou je voor het BONT niet voor het bond! Slip of the pen, wellicht?

 2. Siem schreef:

  ikkeook, het is wel Oostzaans hé, dan kan veel met de Nederlandse taal. En veel bewondering voor Cor.

 3. €rica schreef:

  Cor je bent een held!
  Hopelijk volgt er steun vanuit de gemeente om dit levend stukje cultureel erfgoed te behouden, want zonder eenden is Oostzaan Oostzaan niet meer!

 4. Siem schreef:

  Zo rond de jaren 1960 waren er dik honderden Peking eenden in het veld.
  Toen waren er geen problemen.Daar zou ik zo maar een mooi verhaal van kunnen neer zetten. Cor.

  • Cor schreef:

   Toen had je Dirk van bergen Siem. Die maakte weinig problemen met peking eenden. (lol). Voor mooie verhalen staan we open natuurlijk.(Misschien kan Merel er iets van maken) Je vind/ziet eigenlijk bij zoveel soorten in nazaten, hun oorsprong terug. Maar van peking eend zie je weinig meer.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.