Wat er sinds 2002 precies is veranderd in het “winkelgebeuren” in Zaanstad is onmogelijk vast te stellen. Het is in ieder geval veel. Er kwam betaald parkeren en dat verdween weer, Inverdan kwam, de Gedempte Gracht werd ontdempt, in Zaandam kwam een mega-centrum met nieuwe toegangswegen, in Assendelft, Krommenie en Wormerveer veranderde er veel. De Primark kwam, de Ikea ook – of toch niet. De Gedempte Gracht is vol maar de Rozenhof en Peperstraat staan leeg. De Klauwershoek verpaupert, de hotspot Wormerveer leeft op.

In 2002 formuleerde de gemeente voor het laatst een visie op de detailhandel, vorig jaar werd al om een nieuwe gevraagd en in 2015 komt-ie er dus volgens wethouder Dennis Straat. Internetwinkelen, de recessie, leegstand en schaalvergroting moeten in die visie aan de orde komen. Die wordt in de eerste helft van 2015 aan de raad voorgelegd.

Voor die tijd krijgen ondernemers en bewoners de mogelijkheid voor inspraak.

Op de foto de aankondiging van een Op Is Op winkel die op de Gedempte Gracht in Zaandam komt, een straat die langzamerhand wel erg veel van dit soort discounts, euro-shops en outlets lijkt te krijgen.