Het Weefhuis wil tijdens haar jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ de historische foto, in 1969 door Wim Krijt gemaakt, opnieuw maken. Maar dan met kunstenaars die nu actief zijn in de Zaanstreek.

Op de foto uit 1969 staan de kunstenaars die aan de wieg stonden van Het Weefhuis als expositieruimte.

Het Weefhuis eindigde in 1974 en werd De Zienagoog op de Gedempte Gracht, daarna als Kunstcentrum Zaanstad gevestigd in de Italiaanse villa aan de Westzijde. Weer later verhuisde het Kunstcentrum naar de Vincent van Goghweg, om tenslotte als Art Zaanstad naar het Hembrugterrein te verkassen.

De kunstenaars op de foto zijn de grondleggers an het zichtbaar maken van de beeldende kunst in de Zaanstreek. Na het vertrek van het kantoor van De Zaansche Molen in 2003 werd Het Weefhuis opnieuw expositieruimte. Nu kan het historische gebouw aan de beeldentuin gehuurd worden door kunstenaars om hun werk te exposeren.

Het bestuur van Het Weefhuis roept alle kunstenaars op, die actief zijn in de Zaanstreek en omgeving, om op woensdag 5 april om 19:30 uur naar Het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk, te komen om te poseren voor deze foto. Aansluitend worden door gemeentearchivaris Frans Hoving gedigitaliseerde films over de Zaanse kunstscene van weleer vertoond uit het gemeentearchief van Zaanstad, met toelichting van kunsthistoricus Henk Heijnen.

Op de foto van Wim Krijt, v.l.n.r.: Zdenek Budinsky, Simen Theeuwis, Han Koning, Guido Goedheer, Piet Hein Zijl, Gerrit Woudt, Peter Teeling, Gerrit de Jong, Enric Asera Riba, Wim Koster, Leo Poelmeijer, Theo van den Akker en Jan de Boer.

Door Jan Schoen