In de nacht van donderdag op vrijdag – 29 september – tegen 02.00 uur stonden er meerdere fietsen in de brand bij de fietsenstalling van station Zaandijk Zaanse Schans.

Eén van de fietsen is voorafgaand aan de brand in stukken geknipt. Daarna is vermoedelijk brandbare vloeistof overheen gegoten en is deze in brand gestoken. Door de brand kunnen drie fietsen als verloren worden beschouwd. Een ernaast gestalde fiets liep schade op door de hitte. Naast de fietsen liep ook de fietsenstalling langs de Provincialeweg schade op.

De politie was snel ter plaatse en heeft met een brandblusser de brand geblust. De brandweer heeft daarna nog nageblust om de boel te koelen en te voorkomen dat er brand zou ontstaan in de achtergelegen bosjes. Na het blussen bleek dat een stukje verderop al eerder brand bij deze fietsenstalling is geweest. De overkapping en een achterbleven stuk politielint zijn daar de stille getuigen van.

De politie heeft in de buurt gekeken of er nog iemand aanwezig was, maar dit was niet het geval. Er zal door de politie geen verder onderzoek worden ingesteld. De verdere afhandelingen laten zij over aan de gemeente.

Bijdrage door Michel Schermer