Na bouwstop nu vergunning voor appartementen

In het historische pand Westzijde 134, ooit de woning van de burgemeester van Zaandam, komen 9 appartementen.

In december 2019 legde de gemeente de verbouwing van het pand stil omdat er zonder vergunning gewerkt werd. Toen zou het om 12 appartementen gaan.

De bouw werd stilgelegd na klachten van de buurt. De ‘bijna-eigenaar’ die we spraken was weinig mededeelzaam en gooide al snel te telefoon erop.

Zaanstad eiste dat er een omgevingsvergunning zou worden aangevraagd. Een probleem zou het aantal parkeerplaatsen kunnen opleveren dat bij zo’n complex nodig is.

Stadsherstel heeft het huis dat dateert uit 1715 en ooit de woning van de burgemeester van Zaandam was, proberen te kopen, maar het bod werd overtroffen door dat van ‘bijna-eigenaar’ AmstelVest.

In het verleden is geprobeerd om het pand op de gemeentelijke monumentenlijsten te laten plaatsen, maar dat is niet gelukt. In dat geval zou een verbouwing aan meer voorwaarden moeten voldoen.

Het is een pand met een geschiedenis, niet alleen een burgemeesterswoning maar tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde verzetsdominee Jan Eikema in dit huis en was het onder veel meer een schuilplaats voor onderduikers terwijl in 1984 de 80-jarige Johannes Gorree werd vermoord in het pand.

De vergunning is verleend op 23 juli, binnen 6 weken kunnen belanghebbende een bezwaarschrift indienen bij B&W van Zaanstad.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *