Gemeente legt illegale bouw Westzijde 134 stil

De gemeente Zaanstad heeft de verbouwing van Westzijde 134 op dinsdag 3 december stilgelegd omdat er zonder omgevingsvergunning werd gewerkt en gesloopt was zonder sloopvergunning.

Het monumentale pand werd verbouwd tot appartementencomplex, maar dus zonder de vereiste papieren.

M. Hesselink van AmstelVest BV zegt “niet helemaal” eigenaar van het pand te zijn. Op de vraag hoe zo’n niet-helemaal-eigendom dan werkt en wat hij vindt van de bouwstop zegt hij “geen commentaar” te hebben en gooit de telefoon erop. Volgens bronnen die De Orkaan sprak zijn er problemen met de financiering, maar is Hesselink om dat rond te krijgen alvast met de verbouwing begonnen. Er zouden 12 appartementen in het gebouw moeten komen.

Zaanstad heeft na klachten de bouw stop gelegd, en eist van de eigenaar dat deze een omgevingsvergunning aanvraagt. Of zo’n vergunning verstrekt kan worden zonder dat er parkeervoorzieningen voor zo’n hoeveelheid appartementen is, kan de woordvoerder niet zeggen.

Stadsherstel heeft het huis dat dateert uit 1715 en ooit de woning van de burgemeester van Zaandam was, proberen te kopen, maar het bod werd overtroffen door dat van AmstelVest.

Meteen na het afkondigen van de bouwstop werd de container voor het sloopafval afgevoerd.

afvoer container westzijde 134

(Extra weetje: in 1984 werd de 80-jarige Johannes Gorree vermoord in het pand.)

Deel dit artikel:

6 reacties op Gemeente legt illegale bouw Westzijde 134 stil

 1. Erik Schaap schreef:

  Nog een extra weetje: tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde verzetsdominee Jan Eikema in dit huis en was het onder veel meer een schuilplaats voor onderduikers. http://www.meitotmei.nl/de-zaanstreek-in-de-tweede-wereldoorlog-4-jan-eikema/

 2. Frieda kok schreef:

  Tsjonge jonge laat Gemeente Zaanstad dit ook weer gebeuren, zitten ze te slapen daar. Niets geleerd vh fiasco de Kogge Koog ad Zaan en ongetwijfeld nog meer!

  • Cor Geer schreef:

   Hoezo liggen slapen? Het is toch keurig en vlot opgepakt door de gemeente door direct te handhaven. Het juiste middel om dit soort pandjesbazen aan te pakken. Laat je ze hun gang gaan, koopt de nietsvermoedende medeburger straks een fraai appartementje dat achteraf van zeer slechte kwaliteit is en bovenal aan geen van de bouwnormen voldoet…

 3. j.bakker schreef:

  Hoe kan een pand verbouwd worden als er nog geen overdracht heeft plaats gevonden?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *