Na jaren weer een McDonalds in het centrum van Zaandam

Op basis van bronnen en hardnekkige geruchten durven we met aan zekerheid grenzende stelligheid te beweren dat er binnenkort een McDonalds zal komen aan het Smidspad (onder woongebouw Romanov) in het centrum van Zaandam. 

Het gehele pand staat al sinds de oplevering leeg en zou jaarlijks € 400.000, – huur moeten opbrengen. Het gaat om een oppervlakte van 860m2 op de begane grond (de 750m2 op de verdieping naast Bagels & Beans is nog vrij).

Jarenlang zat er, bijna op die plek, een McDonald’s in het Trefpunt in het Zaanse stadshart en in de jaren ‘90 zat er nog kort een filiaal op de Gedempte Gracht. Met de bouw van Inverdan verdween deze vestiging.  

Zaandam heeft momenteel twee vestigingen: die aan de Stormhoek en die bij het ziekenhuis naast de rotonde. 

In 2017 schreef Sander Wegereef een verhaal over de allereerste McDonalds van Europa: die van de Vermiljoenweg. 

Deel dit artikel:

33 reacties

 • peter nijman

  het is een aan zekerheid grenzende waarschijnkijkheid

  • De Orkaan

   Nee hoor Peter, bij De Orkaan beschikken we over ware woordknutselaars die schrijven wat ze bedoelen door (luk) raak te jongleren met letters… Jouw ‘waarschijnkijkheid’ ipv waarschijnlijkheid kunnen we dan ook heel wel waarderen!

 • M. Top

  Dit zal wel temaken hebben met het uitvoeringsplan ‘Alle kansen voor jongeren’ dat zich richt op de doelgroep van 12-23 jaar voor de periode 2021 t/m 2024. Met dit plan committeren ZAAM, OVO Zaanstad, het Regiocollege, DOCK, GGD Zaanstreek-Waterland en de gemeente Zaanstad zich om jongeren gelijke kansen te geven op een goede toekomst, onder andere door te werken aan een gezonde leefstijl.

 • Gerda valk

  Nog meer vervuiling in stad straks Mac Donalds afval dan mag gemeente idd wel grotere afval bakken gaan plaatsen in centrum

  • Marit Jekkers

   Onder een wooncentrum, fijn….wat een rust, wat een lucht,.wat een omgeving zal daar verstoord worden.

   • Lein Klompmaker

    Wat leuk! Bijna op de plek waar hij vroeger zat.

    Het ligt niet aan de MacDonalds nog aan de gemeente als er zwerfvuil op straat ligt. Dat ligt aan de mensen die het op straat gooien! Rondom de MacDonalds restaurants zijn constant medewerkers vuil aan het opruimen. Terwijl er genoeg vuilnisbakken zijn.

 • Erik Schouten

  Extra belasting heffen op dit soort bedrijven zodat al het zwerfvuil wat ontstaat ook opgeruimd kan worden. De vervuiler betaalt

 • Peter Blokker

  en de troep die men achterlaat krijg je er gratis bij

 • David meijer

  Ze waren vanmorgen wel bezig aan dat pand

 • Tessa Berghouwer

  Ah, een “kwaliteitsimpuls” voor het centrum van Zaandam?

 • Natalie Zaans

  Dat meen je niet. Ik ben tegen een Mac Donalds op die lokatie.
  Er zitten al vier shoarma tenten, drie pizzeria’s, twee FEBO’s én twee patatboeren in de omgeving. Plaats er een mooie sportschool, of een bibliotheek, een Zaans museum of een desnoods saladebar. Er lijkt niet voldoende te worden nagedacht over het type bezoekers dat je wilt aantrekken als gemeente. Er wordt blijkbaar al helemaal niet nagedacht over de bewoners en hun behoeften. Ik vond de buurt er al op achteruit gaan. De een loopt rond met een nektatoeage, de ander met een gezicht tatoeage. Hangjongeren, hangouderen, dronkelappen, weedgeur bij de Albert Heijn en ga zo maar door.

  • Drogalie Zaans

   Oh nee, toch geen personen met nektatoeages toch? En dan die “weedgeur”, hier in ons mooi Nederland toch zeker niet?! Er wordt blijkbaar HELEMAAL niet nagedacht over de bewoners en hun behoeften als ze zo een “Mac Donalds” hier willen plaatsen. Zie ik je zondag weer in de kerk, Nat?

 • Erhan Atalay

  Ondoordacht uiteraard.

 • Bas Sommeijer

  Weet iemand wie de eigenaar is van het pand? Gemeente of een investeringsmaatschappij?
  Ik vermoed dat alleen een buitenlandse keten de huur kan betalen omdat die mooie belastingconstructies heeft om geen tot zeer weinig belasting in NL te betalen. Dat gaat een lokale partij niet lukken en kan dus de gevraagde huur niet opbrengen. En wij zitten met en betalen de gevolgen, zwerfafval en te dikke mensen met gezondheidsproblemen.
  Maar ik denk dat de gemeente hier niks aan kan doen als ze geen eigenaar zijn.

 • Erik Esteie

  Het verbaast mij nog steeds dat Mc Donalds niet veel eerder is terug gekeerd in het centrum van Zaandam, of dat bv een Burgerking niet een plek heeft gezocht in Zaandam. In zo een beetje elke stad in Nederland moet je moeite doen om ze niet tegen te komen en hier ontbreken deze ketens totaal..

  Ik stel voor dat Burgerking het pand van Saturn overneemt zodat daar de leegstand beperkt blijft tot een paar maanden. Wordt het nog levendiger in dit gedeelte van het centrum.

  De bedrijven die iets meer te bieden hebben dan fastfood kunnen dan een plek krijgen rond de sluis, Zuiddijk en de Westzijde.

  Voor de mensen van de gezondheids maffia die lopen te zeiken over fastfood is er trouwens ook ruimte, die kunnen naar Ekoplaza of Bioherba en Co.

  Voor een ieder wat wils dus!

 • Vind het een geweldig idee! De Mac is echt een plek voor de jeugd die nergens welkom is onder de 18 jaar en niet zo snel op de Dam terrassen gaat zitten tussen selfie tiktok makende Instagram Botox lipjes (18/24)die zitten te wijnen samen met de half gescheiden Zaanse alimentatie vangende hunkerend naar aandacht vaders en moeders en de kwijlende oude sigaar rokende mannetjes die rondhangen en natuurlijk zou een salade bar beter zijn voor de gezondheid maar weer een Mac in de stad zorgt voor oude herinneringen en nieuwe ontmoetingen voor de puber jeugd 12/16 die overal al weggekeken worden die hun sociale contacten prille jeugdliefdes tegenwoordig alleen via Snap chat en instagram aanhalen dus back to basic🍟dat er mede door de laag drempeligheid weer nieuwe ontmoetingen tot stand komen en er weer giechelend een sunday caramel vegan kipnuggets of een Shake gedeeld gaat worden De Mac is een plek voor iedereen 🙏Keep up the simple life 🍔🍦🍟🥤

 • Halina Francois

  Wat vreselijk weer een vreet schuur. Volgens mij propageert de overheid gezonder eten.
  Maar ja,onze gemeente doet daar niet aan met steeds meer te dikke kinderen,volwassenen.
  Alles draait om geld binnen harken. Romanov zal blij zijn met de bende die dit veroorzaakt.

  • Lein Klompmaker

   Hoezo denken mensen dat de gemeente hierover beslist?!? We leven niet in een dictatuur. De gemeente heeft er niks maken. Is een privé kwestie tussen verhuurder en huurder. Ja ok men moet een vergunning aanvragen, maar die mag de gemeente niet weigeren zonder goede gronden.

 • Gerben Eijzinga

  Ik zie hier reacties waarvan ik denk echt?
  1. Laat Mc Donalds extra belasting betalen, de vervuiler betaald. Nou volgens mij is niet Mc Donalds de vervuiler, maar de mensen die het verdommen om hun afval in een vuilnisbak te gooien.
  2. Waarom een Mc Donalds op deze locatie en niet een bibliotheek of iets dergelijks? Volgens mij hebben wij als inwoners het cultuur huis inclusief bibliotheek weggestemd.

  Maar oké doe ik ook een optie. Ik zie liever een leuk gezellig café verschijnen op de gracht. Het is ‘s avonds een dooie boel daar nadat de winkels zijn gesloten.

 • jeroen vd Tak

  Dit is opweg naar goede stap in de juist richting, hopelijk ook een Nespresso en Starbucks zodat het geld eerlijk verdeeld mag woorden en niet eentje monopolie positie krijgt in Zaandam

 • Gerwin de Keijzer

  Gutte gutte gut. Was de azijn weer in de aanbieding?

  Jullie klinken een beetje als iemand die naast Schiphol gaat wonen en vervolgens klagen over de vliegtuigoverlast.

  Het hele centrum staat te verpauperen doordat ondernemers de torenhoge huurlasten niet kunnen dragen (A-locatie).
  Eindelijk is er weer ondernemer die zorgt voor reuring en werkgelegenheid, is het wéér niet goed.

  Maar ik gok dat jullie er uiteindelijk zelf ook wel heen gaat voor even lekker een ijsje te halen.

  #omdenken #positief

 • Willemijn Lepelaers

  Zuurpruimen die Zaankanters….bbbbrrrr

 • Tom staaf

  Wat een culinaire “aanwinst”.

 • André van Beveren

  Een bijzonder waardevolle vervanging van BCC en Mediamarkt. Je zal er maar boven wonen.

 • M. de Boer

  Hoe kan zo’n voorstel nu nog in deze tijd door een Gemeente worden goedgekeurd?
  Overal zijn er activiteiten om de mensheid gewicht kwijt te laten raken en worden b.v. snoep en drinkautomaten uit scholen verwijderd, moeten aanbieding en zoetigheden in Supermarkten “uit het zicht op de bovenste planten van de rekken” komen te liggen.
  En Zaandam gaat accoord met een Mc Donald, volkomen onzinnig, daar had een Gezond Voedsel winkel moeten komen met een gezond en schoon toilet.
  En over 10 jaar gaat Gemeente weer klagen over het overgewicht van de kinderen, die dan zo’n jaar of 15 zijn en o ja wat erg allemaal, daar moeten we wat aan doen, schande.

 • elza v. staaveren

  In Zaanstad wonen veel te dikke mensen.
  En, ook buiten Mac.Donalds ligt veel zwerfafval van hun, bij stations, hangplekken enz.
  Kan de gemeente statiegeld voor de MD .bekers en bakjes heffen,5 Euro per object ?

  Wie is de baas, de politiek of de grote onderneming?

  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *