Napels aan de Zaan…

HVC staat er op de bak. Maar HVC haalt het niet op. Al drie weken niet.

Dim van Gerven stuurde ons de foto nadat hij tevergeefs een melding had gedaan bij HVC. Ook bij Zaanstad klaagde hij, maar die stuurde hem terug naar HVC.

Van Gerven vreest Italiaanse toestanden: “Nu al drie weken blijft het vuilnis staan in de Touwslagerstraat, het wordt in de hele straat niet opgehaald.”

Vanaf 8 oktober is de hele wijk overgeschakeld op ondergrondse containers. Dus de grijze bakken zijn ‘officieel’ alleen voor plastic en verpakkingen bedoeld. Nu er gewoon restafval in lijkt te zitten vallen ze buiten de boot, maar de buurt zit ermee. Van Gerven:

“Zaanstad begint op Napels te lijken”

Met HVC verloopt de discussie moeizaam, het gaat even duren kondigen ze aan omdat de bakken niet voor restafval maar voor plastic zijn bestemd. Dat mensen er toch restafval in gooien is niet het probleem van HVC:

“Ik kan geen wagen sturen om ze te laten legen. Je zal de zakken zelf naar de ondergrondse container moeten brengen en de bakken alleen voor plastic afval gebruiken.”

Omdat er ‘verkeerd’ afval inzit, zegt HVC niks te kunnen doen.

“Dan zit er sowieso verkeerd afval in waarschijnlijk. Ik kan je melding over de andere bakken niet aannemen, want mogelijk zit er ook verkeerd afval in die bakken. Ik ga voor je navragen of je de bakken voor plastic, blik en drinkpakken kunt gaan gebruiken of dat ze worden opgehaald. We legen ze alvast niet meer.”

Ook De Orkaan vroeg HVC om een reactie (2 dagen geleden al) maar kreeg geen antwoord.

UPDATE: HVC herhaalde aanvankelijk dat ze niets konden doen omdat eer ‘fout’ afval in de bakken zat. Na nog een beetje heen-en-weer mailen beloofden ze ernaar te gaan kijken en het samen met de gemeente op te pakken. Twee dagen na publicatie van dit bericht was de zaak opgeruimd.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Suzanne Serton

  Vervelend hoor. Maar, geloof mij, Napelse toestanden zijn het nog lang niet. Als je wil dat je buurt netjes blijft, kun je ook zelf de boel in de ondergrondse container gooien. Niet leuk om verantwoordelijkheid te moeten nemen voor iets wat niet jouw schuld is, maar als buurtbewoner kun je ook het heft in eigen hand nemen in plaats van af te wachten tot dit uitmondt in een rattenplaag.

 • Ook op het Olieslagerspad stapelt de vuilnis zich op.
  In plaats van Hvc vlak voor het openen van de ondergrondse containers , de containerbakken heeft leeggemaakt. Nee hoor, dat mogen de bewoners zelf doen, hun vuilnis eruit halen en onder de grond!
  En dan vergeten ze dat de helft van de bewoners daar een beperking hebben
  Typisch weer iets voor Zaanstad.
  Communiceren heet dat Zaanstad!

 • Rudi Groenen

  Ook hier iets verder op zelfde verhaal.gaat rommel geven.hvc gemaild komt neer op zoek het uit.hier is het milieu de verliezer.
  Goed gewerkt.

 • bas sommeijer

  wat ik graag zou willen weten:
  Wisten de mensen dat de grijze bak van rest naar plastic afval ging? Is de communicatie alleen in het NL gedaan en wonen er soms mensen die geen NL begrijpen?
  Bij de mensen waar het de eerste week/weken mis ging, heeft gemeente die mensen bezocht om uitleg te geven zodat die mensen weten waarom het fout ging?
  Is er sprake van (illegale) kamerverhuur? Zo ja, heeft dan iedereen een pasje voor het restafval?

  Verder een hele volle grijze vuilniszak is meestal te groot om in een ondergrondse container te stoppen. Moeten mensen dan de zak stuk maken en dan gedeeltelijk in de ondergrondse container stoppen?

 • Jan Koster

  Is het nu zo een probleem om die zakken even naar een restafvalbak te brengen? Gewoon even de handen uit de mouwen steken als het nodig is? In vroeger tijden moest er ook aangepakt worden als de wind gunstig stond voor de molens. Is van die Zaanse mentaliteit dan niets meer over?

  • Jaap Meeuwsen

   Dat nou niet, maar ik dacht zo dat we afvalheffing niet voor joker betalen toch ?
   Zoals Rudi Groenen al zegt, contact met HVC ( al of niet via Zaanstad ) is een treurige zaak.

 • Karin Singeling

  “Verkeerd afval.” Kent u die uitdrukking…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *