Nationale Molendag vindt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei plaats. Dit jaar zijn de Nationale Molendagen extra speciaal omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar bestaat en dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar. 

Op zaterdag 13 mei zijn de Zaanse industriemolens geopend voor het publiek. Stap terug in de tijd en zie wat de molens van toen nu nog steeds op dezelfde wijze produceren. De molenaars van de monumentale molens staan klaar om bezoekers het productieproces te laten zien. Zij zijn trots op hun molens, net zoals elke Zaankanter dat mag zijn.

Vereniging De Zaansche Molen schrijft in haar persbericht:

‘Het is alsof je in een tijdmachine stapt en een belevenis ondergaat van eeuwen terug. Zien, voelen en ruiken hoe een industriemolen van binnen werkt, is een compleet andere ervaring dan alleen van buiten zien hoe hij draait.’

Zaanse Schans

Een wandeling langs de molens op de Zaanse Schans blijft bijzonder. Speciaal voor deze gelegenheid zijn De Ooievaar en De Bleeke Dood, die aan weerszijden van de Zaan liggen, te bezoeken. Om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur is de molen, met toegang via het Duyvisterrein, te bezoeken. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Het zangkoor van molen Het Jonge Schaap zal tussen 15.30 – 16.30 uur vanaf de stelling een optreden geven.

Molen De Ooievaar – foto Siem van Westen (2022)

Westzaan

In Westzaan kun je naar De Schoolmeester en/of Het Prinsenhof. De Schoolmeester is de enige nog werkende papierwindmolen ter wereld. Hier kun je (gratis) deelnemen aan een workshop boekbinden, georganiseerd door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. Daarnaast is er vanaf deze molen een verbinding per boot naar De Jonge Dirk. De kleinste molen van de vereniging De Zaansche Molen, welke alleen over het water te bereiken is.

Molen Prinsenhof – foto Peter Moerland (2022)

Wormer

In Wormer vertellen de molenaars graag over ‘hun’ molen korenmolen De Koker. Hier kun je zelf ervaren hoe graan wordt vermalen tot meel.

Molen De Koker – foto Rene vd Meer (2022)

Voor alle molens gelden entreeprijzen, welke ten goede komen aan het behoud van het Zaanse molenerfgoed.  Meer informatie over de entreeprijzen, activiteiten en aanmelden vind je op de website van De Zaansche Molen.