Vogelbescherming Nederland organiseert samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland jaarlijks de Nationale Tuinvogeltelling. Van 27 tot en met 29 januari is het weer tijd voor deze telling. Op deze dagen vraagt de Vogelbescherming iedereen om de vogels in hun tuin of op het balkon te tellen. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe jij ook een half uurtje mee? Iedere vogel telt!

In 2022 hebben ruim 170.000 mensen geteld. Daarvan kwamen 1.340 mensen uit de gemeenten Oostzaan, Wormerland en Zaanstad. De huismus was de absolute koploper in zowel heel Nederland als in onze regio. Dat er vorige jaar weer, voor het eerst sinds lange tijd, meer merels geteld zijn is een goed teken. Het is dan ook de vraag of deze trend zich doorzet in 2023. Na de huismus (4.893) werden de koolmees (2.323) en de kauw (2.368) het vaakst geteld.

Aan de slag met de vogeltelling in 3 eenvoudige stappen:

  • Stap 1: Tel in het weekend van 27, 28 en 29 januari 2023 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar óver je tuin? Die tellen niet mee. 
  • Stap 2: Noteer alle waarnemingen van een soort in je tuin of op je balkon. Tel waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dat je dezelfde vogel dubbel telt. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen.
  • Stap 3: Je telling geeft je gemakkelijk door via de website van de Tuinvogeltelling. Het telformulier staat daar voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandag 30 januari vóór 12.00 uur in.

Op Tuinvogels vindt je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Wil je meer informatie over de Nationale Tuinvogeltelling? Kijk dan op de website van de Vogelbescherming.