De Bieb Zaandam was woensdag 14 februari het podium voor de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Acht kinderen uit alle hoeken van de Zaanstreek namen plaats in de voorleesstoel. De winnaar krijgt een plek in de regionale ronde en gaat ervandoor met de titel ‘lokaal voorleeskampioen’.

De zaal zit vol met ouders en kinderen, de microfoon staat klaar en de eerste jonge kandidaat neemt gespannen plaats in de rode voorleesstoel. In De Bieb Zaandam is de lokale ronde van De Nationale voorleeswedstrijd begonnen. In het voormalige Verkade-gebouw streden leerlingen uit groep 7 en 8 voor de titel ‘lokaal voorleeskampioen’ en voor een plek in de regionale ronde. Met de boeken op schoot zitten de andere kandidaten zenuwachtig te wachten tot ze aan de beurt zijn om het podium te betreden en hopelijk de jury te kunnen overtuigen.

Links van het podium zitten de drie juryleden aandachtig te luisteren naar de voorlezende kinderen. Het is aan Myrthe Visser, Ella John en Michelle Stukart wie er doorgaat naar de regionale ronde. Er wordt kritisch geluisterd. Tempo, stemgebruik, nadruk en emotie spelen een grote rol bij het voorlezen. De regels zijn duidelijk: de kandidaten lezen voor uit een kinderboek en het voorlezen moet minimaal drie minuten duren.

Leesniveau

Volgens Michelle Stukart lag het voorleesniveau hoog tijdens de wedstrijd en dat maakte het kiezen van een winnaar ingewikkeld. ‘Dat elf- en twaalfjarigen zo kunnen voorlezen en met zelfvertrouwen in de stoel op het podium kunnen zitten vind ik indrukwekkend.’ Ze stelt dat het houden van een voorleeswedstrijd ook een andere reden heeft dan alleen het plezier wat het kinderen geeft. ‘Het leesniveau in Nederland gaat steeds meer achteruit en dat terwijl lezen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Ik denk dat dit soort initiatieven kinderen zullen stimuleren om meer te gaan lezen. Hopelijk zal dit bijdragen om het leesniveau op peil te krijgen.’

Het andere jurylid, Ella John, sluit zich hierbij aan. Ze geeft workshops op scholen en merkt dat de populariteit van lezen achteruitgaat. ‘Ik zou zo graag willen zien dat er meer gelezen wordt. Ik merk dat deze kandidaten bestaan uit veel meiden en weinig jongens. Het zou leuk zijn als ook meer jongens geïnteresseerd raken om te lezen.’

Stef (foto boven) is een van de acht deelnemers die op elfjarige leeftijd zijn kans heeft gewaagd om de jury zijn voorleestalent te laten zien. ‘Mijn tactiek is om goed in het publiek te kijken, zo neem ik de luisteraars mee in het verhaal. Ik let goed op mijn tempo en toon tijdens het voorlezen.’ Stef vertelt trots dat hij door de voorrondes van zijn basisschool gekomen was en zichzelf voorleeskampioen van zijn school mag noemen. ‘Toen moest ik als eerste voorlezen en vandaag was ik wat later aan de beurt, daardoor vond ik het vandaag ook minder spannend om voor te lezen.’

Kapitein Onderbroek

Aan het einde van de middag, na een lang juryoverleg, werd de winnaar bekend gemaakt. Jordan Klok is bekroond tot lokaal voorleeskampioen. Met een brede glimlach op het gezicht vertelt ze over het boek wat haar geholpen heeft naar deze overwinning. ‘Ik heb voorgelezen uit De Verhalen van Kapitein Onderbroek. Ik hou heel veel van humor, actie en strips en dit boek heeft alles.’ De spanning die ze had tijdens het wachten op de uitslag was meteen verdwenen toen ze te horen kreeg dat ze gewonnen had. Jordan gaat door naar de regionale ronde.

De Bieb voor de Zaanstreek wil met deze middag niet alleen plezier brengen aan de leerlingen van de Zaanse basisscholen, ook is deze middag een manier om te ondervinden of het organiseren van een activiteit als de voorleeswedstrijd goed bevalt. Volgens directeur Jan-Willem Schoneveld blijft het hier niet bij. ‘We zijn momenteel bezig met een programmering. Dat betekent dat we programma’s gaan maken van en voor Zaankanters. We willen mensen met goede ideeën die passen in de streek een podium geven.’ De Bieb zal dit niet alleen doen, begin dit jaar is een programmamaker aangenomen die zich volledig zal richten op het opzetten van een activiteitenprogramma. ‘Deze middag is een mooie kick-off voor onze programmering’, aldus Schoneveld.

Door Jil Galjé (tekst en foto’s). Op de foto helemaal boven Stef van De Kweekvijver uit Oostzaan op de voorleesstoel.