De NAVO-top os op 24 en 25 juni in Den Haag. Ongeveer 45 staatshoofden, 6.000 delegatieleden en 3.000 journalisten komen daarvoor naar Nederland. De top heeft gevolgen voor de hele Randstad. Waar moet je in de Zaanstreek op letten?

De politie zet 27.000 medewerkers in en noemt het zelf ‘de grootste veiligheidsoperatie ooit in Nederland’. Het gaat dan niet alleen om agenten, maar om iedereen die bij de politie werkt.

Er werken in totaal zo’n 65.000 mensen bij de politie, waarvan een groot deel in ondersteunende of administratieve functies. De eenheid Noord-Holland telt ongeveer 3.800 fte (één fte staat voor een voltijdfunctie). Amsterdam valt buiten deze eenheid. Tijdens de NAVO-top geldt voor deze medewerkers een verlofbeperking.

Capaciteit

Voor de top is meer dan de helft van de inzetbare capaciteit nodig, waarbij de grootste druk ligt op de politie-eenheden Den Haag, Rotterdam en Noord-Holland. De inzet richt zich vooral op het bewaken en beveiligen van locaties, Schiphol, hotels en de verplaatsingen van buitenlandse delegaties.

In de Zaanstreek betekent dit dat een flink deel van de politiemensen tijdelijk wordt ingezet voor de top. De politiebureaus blijven gewoon open en de dagelijkse politietaken gaan zoveel mogelijk door. Als er in de regio iets groots gebeurt dat losstaat van de top, kan een landelijke politiereserve snel worden ingezet. De politie verwacht dan ook geen grote problemen met de capaciteit buiten de directe inzet voor de top.

Toch ziet politievakbond ACP dat wat somberder in. In de landelijke media liet Ramon Meijerink weten dat de gevolgen nu al voelbaar zijn. Agenten zijn druk met de voorbereidingen, waardoor bijvoorbeeld wijkagenten minder op straat te zien zijn. En dat blijft volgens hem niet beperkt tot de dagen van de top zelf: ook daarna kan het personeelstekort merkbaar zijn, omdat veel politiemensen dan hun overuren moeten opnemen.

Verkeer

Reis je vaak richting Schiphol, Den Haag of Rotterdam? Let dan goed op, want tussen zondag 22 en donderdag 26 juni kun je flinke verkeershinder verwachten door de NAVO-top. Grote snelwegen zoals de A4, A5, A44 en N44 gaan deels of helemaal dicht voor het vervoer van wereldleiders.

Ook op lokale wegen in en rond Den Haag, Rotterdam, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Haarlemmermeer en Leiden worden wegen afgesloten. De verwachting is dat het verkeer op die routes en in de omgeving behoorlijk vastloopt, vooral tijdens de spits.

De overheid waarschuwt: als iedereen gewoon blijft rijden zoals altijd, kan het aantal kilometers file verdrievoudigen. In plaats van 150 kilometer file, kan het zomaar oplopen tot 450 kilometer. Het advies is dan ook simpel: blijf als het even kan thuis, verzet afspraken en plan geen meetings buiten de deur. Moet je toch de weg op? Vermijd dan de spits en pak de trein.

Door: Nick Boeske. Info: Politie, politievakbond ACP en verschillende rapporten. Foto: Michel Schermer.